Predsednik objavio sliku sa Menhetna: Srpska trobojka vijori se usred Njujorka (FOTO)

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu stori na kome je prikazana fotografija koju je zabeležio u Njujorku a na kojoj se vidi srpska zastava.

Podsetimo, on se nalazi u Njujorku gde će se povodom 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastati sa više od 30 zvaničnika država širom sveta i šefovima ključnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija.

Predsednik je ranije najavio da će u Njujorku snažno stati u odbranu međunarodnog prava, na koje se u slučaju Ukrajine zapadne sile zdušno pozivaju, a pogazile su ga kada je reč o Kosovu. On će se sutra obratiti Generalnoj skupštini, gde će govoriti o principijelnim pozicijama Srbije i braniti državne i nacionalne interese.

Potvrđeni broj sastanaka je impresivan i po broju i po značaju sagovornika, pa će tako predsednik, između ostalih, razgovarati sa predsednicima Irana, Somalije, Gabona, Gvatemale, Mozambika, Kostarike, liderima Nigera, Nikaragve, austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, kraljem Esvatinija, Msvatijem Trećim…

Od posebnog su značaja susreti sa najvišim zvaničnicima vašingtonske administracije i značajnim brojem uticajnih kongresmena. Vučić bi tako trebalo da se sastane sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kao i sa DŽejkom Salivenom, savetnikom američkog predsednika DŽozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost. Na agendi su i razgovori sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland, kongresmenima iz redova i demokrata i republikanaca, među kojima je i Erik Svolvel. Dogovoreni su susreti i sa Ričardom Grenelom, bivšim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, i DŽaredom Kušnerom, savetnikom i zetom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Planirani su i susreti sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, kao i sa liderima Evropske unije – šefom diplomatije Đozepom Boreljom i evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom. A predsednik Vučić bi trebalo da se sastane i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem.

Izvor: kurir.rs