Povećane cene goriva danas stupaju na snagu: Važe do srede, 31. avgusta, kada ističe Uredba o ograničavanju cena

|

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je kao i svakog petka na svom sajtu objavilo obaveštenje o najvišoj maloprodajnoj ceni derivata nafte Evrodizel i Evro premijum BMB 95.

“U skladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, utvrđuje se najviša maloprodajna cena derivata nafte za period od 15 časova 26. avgusta 2022. godine do 24 časa 31. avgusta 2022 godine”, stoji u saopštenju Ministarstva.

Prema novom cenovniku, Evro dizel će se prodavati po ceni od 217,50 dinara po litru, dok je cena za litar Evro premijuma BMB 95 u iznosu od 183,00 dinara. Podsetimo, bezolovni benzin je do danas iznosio najviše 180 dinara po litru, a evrodizel 210,5 dinara, što znači da su oba naftna derivata poskupela.

Uredba kojom se ograničavaju cene derivata na pumpama ističe za pet dana, 31. avgusta. Cene derivata u maloprodaji u Srbiji određuju se svakog petka na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata koja je krajem jula produžena i važiće do 31. avgusta.

Maloprodajna cena derivata formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara. Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Izvor: espreso.co.rs