Posle 10 meseci rada u Nemačkoj, mladi doktor Stevan se vratio u Srbiju: Nisam mogao da kažem “ne” svojoj državi

|

Uklopiti svoje želje i ambicije i ostvariti ih u svojoj zemlji, to je suština svega, smatra je mladi doktor Stevan Milinković (31) iz Niške Banje koji se, posle 10 meseci rada u Nemačkoj, vratio u domovinu.

Mladi doktor nije se puno premišljao kada je stigao poziv iz Srbije. Umesto da potpiše petogodišnji ugovor sa nemačkom psihijatrijskom klinikom, Stevan je spakovao kofere i vratio se kući. Srbiji nije mogao da kaže “ne”.

“Diplomirao sam na Medicinskom fakultetu u Nišu 2016. godine, a onda sam marta 2021. otišao u Nemačku. Tamo sam proveo 10 meseci, u gradiću Sankt Velten, koji se nalazi 40 kilometara od Sarbrikena. U Srbiji tada nije bilo prilike da se usavršavam u oblasti psihijatrije, što je bila moja želja”, rekao je dr Stevan za Telegraf.rs.

Kako kaže, u Nemačkoj je stekao iskustvo, upoznao brojne kolege, stekao prijatelje koji su imali razumevanja za njegovu želju da se vrati kući kada mu se pružila prilika za to.

“I oni su ljubopitljivi, zanima ih kako je ovde, ali su razumeli to što želim da odem. Čuo sam za program preko koga sam se i zaposlio u Opštoj bolnici u Pirotu, Program 8 plus koji je realizovala Vlada Republike Srbije, preko kojeg su se zapošljavali mladi lekari. Februara sam dobio poziv da se vratim, i svojoj zemlji nisam mogao da kažem “ne”, kaže Stevan.

Upoređujući nemački i srpski zdravstveni sistem, Milinković primećuje:

“Nemački sistem umnogome zavisi od inostranih lekara, od kojih je veliki broj upravo iz Srbije i sa Balkana. Uslovi u Nemačkoj bolji su u smislu opreme, ali što se kadra tiče, naši lekari podjednako su sposobni i kvalitetni kao i oni koji tamo rade”, istakao je mladi doktor Stevan.

Izvor: telegraf.rs