Ponovo stižu pozivi za vojne vežbe: Proverite da li ste na spisku – Zatvorska kazna za one koji se ne odazovu

|

Poslednjih nedelja na adrese vojnih obveznika iz Srbije dolaze pozivi za vojne vežbe. Odazivanje je zakonska obaveza i ukoliko se neko ogluši ili izostanak ne opravda, sledi mu novčana ili zatvorska kazna.

Ministarstvo odbrane objavilo je na svom sajtu Informaciju o pozivanju lica iz rezervnog sastava, radi saopštavanja rasporeda i vojne vežbe na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane.

Jednodnevne vojne vežbe organizovaće se u septembru, dok će se višednevne vojne vežbe obavljati od 4. septembra do kraja oktobra.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Vežba se prekida odnosno odlaže u sledećim slučajevima: bolesti, ako je član domaćinstva istovremeno na služenju vojnog roka, polaganja ispita, učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama, zbog smrtnog slučaja ili teške bolesti u porodici, nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Zahtev za odlaganje vežbe podnosi se teritorijalnom organu kod kojeg se lice vodi u evidenciji u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu.
Rezervistima koji su u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja.

Osobama u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, tokom obuke pripada naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Licu u rezervnom sastavu koje nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i licu u rezervnom sastavu, koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvano, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada Srbije.

Za rezerviste koji se bez opravdanog razloga ne odazovu pozivu sledi novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana.

Izvor: espreso.co.rs