Policija greškom pretukla učenike: “Leđa su im crna od udaraca” – Otac jednog od njih rešio da istera pravdu na čistac

|

Roditelji učenika Saobraćajne škole u Užicu, koje je policija pretukla 20. oktobra nakon što ih je pomešala sa osumnjičenima za pucnjavu koja se tog dana dogodila, prijavili su napad u policiji. Otac jednog tinejdžera (ime poznato redakciji) u razgovoru za Nova.rs tvrdi da su njihova deca imala crna leđa od povreda koje su zadobili.

Tog dana, tinejdžeri su stali da propuste policijsko vozilo jer se radi o seoskom putu. Iz policijskog džipa izašli su policajci, jedan od njih skočio je na haubu „punta“, sa uperenim oružjem, udario čizmom u šoferku i povikao mladićima da izađu. Potom su ih policajci pretukli, a zatim, kada su shvatili da su pogrešili, rekli im da “brišu”.

Policajac koji je bio na kolima jednog od momaka udario je čizmom u glavu. Drugog je udario pištoljem koji je držao u ruci u glavu i pocepao mu kožu. Momci su bačeni na zemlju, nastavili su da ih šutiraju. Prebijena su dvojica momaka, jedan punoletan Đ. R. (18) i dvojica maloletnih L. Č. (17) i M. R. (17), a njihovi roditelji sve su prijavili juče u policiji.

„Danas smo bili u policiji i dali izjavu. Treba ponovo da dođemo u četvrtak. Predat je i automobil koji je oštećen, srećom šoferšajbna nije razbijena. Dvoje dece ima potres mozga. Kada su ih pustili, oni su prvo svratili do prodavnice da kupe maramice da obrišu krv. Prodavac je bio zapanjen kada ih je video, naduvene od batina. Kada smo ih odveli u bolnicu, videli smo da su im leđa skroz crna od udaraca, a na majicama su se videli otisci obuće, kako su ih šutirali. Ona dvojica koji su imali potres mozga su povraćali i vrtelo im se u glavi“, ispričao je otac jednog mladića.

Od policajaca koji su učestvovali u prebijanju tinejdžera niko nije pozvao da se izvini, da pita kako su deca. Roditelji su sve prijavili i rešeni su da isteraju pravdu do kraja i da oni koji su prekršili zakon, a nose uniformu odgovaraju.

„Navodno su pomešali jednog od dečaka sa učesnikom obračuna. Pa kako su pomešali učenika koji ide u školu sa čvekom od 32 godine, a „mercedes“ G klase sa „puntom“? Možete se raspitati, u Užicu ili ovde u selu, kakva su to deca. Dobra, vredna. Iako idu u školu, gledaju da zarade neki dinar, pomažu ljudima kada zatreba, cepaju drva za dnevnicu, pa kak njih da pomešaju sa kriminalcima?“, priča jedan od roditelja.

Kako saznaje Nova.rs, jedan od mladića, M. R. (17) razgovarao je mobilnim telefonom sa bakom u trenutku kada je napadnut. Prepadnut nije prekinuo vezu, a baka je mogla da čuje 15 sekundi pakla kroz koji su dečaci prošli.

„Digni ruke! Digni ruke! Izlazi napolje! Priznaj, ti si pucao, koga si ubio!“, čulo se iz telefona. Povici su bili prekidani škljocanjem oružja, tupim udarcima dok su mladići dobijali batine i njihovim jaucima.

Odmah nakon prebijanja momci su, zajedno sa roditeljima, otišli kod lekara da bi izvadili povredne liste. Lekari su ustanovili da su prebijeni. Ono što lekari nisu mogli da ustanove je strah i trauma koji su učenici pretrpeli.

Kako kaže advokat Ivan Simić, Sektor unutrašnje kontrole (SUK) mora da hitno reaguje u ovom slučaju.

„Ovakvo ponašanje policajaca je nedopustivo i mora biti sankcionisano. Da li će to biti neka krivična prijava ili će biti pokrenut disciplinski postupak, zavisi od nadležnih, ali nešto moraju da preduzmu. Izreka „ko radi taj i greši“ ne može da se primeni i na ovaj slučaj, jer upravo su policajci ti koji treba da zaštite građane od krivičnih dela i moraju da budu pripremljeni i sposobni da funkcionišu i pod pritiskom i pod stresom. Nezahvalno je prognozirati da li će protiv počinilaca biti podneta krivična prijava zbog prekoračenja službenih ovlašćenja, nanošenja laktih telesnih povreda, zlostave u službi ili nešto treće”, istakao je advokat Ivan Simić i dodao:

“U svakom slučaju, čak i da su u pitanju počinioci krivičnih dela, pod uslovom da ne pružaju otpor, ne smeju da se ponižavaju, tuku i maltretiraju. Ovo je 21. vek i valjda treba da idemo ka nekim usvojenim vrednostima“.

Podsetimo, zbog pucnjave u širem centru Užica uhapšeno je pet mladića. Sva lica koja su uhapšena su iz kriminogene sredine. MUP Srbije se nije oglasio o prebijanju trojice učenika kod Bajine Bašte, niti odgovorio na pitanja redakcije portala Nova.rs.

Izvor: nova.rs