Pljeskavica Tome Zdravkovića pravi je hit u Pečenjevcu: Recept je lično njegov, košta 800 dinara, a sastojke je odredio sam

|

“Mala, će mi turiš onu moju, da se vrnem među živi! Aj, molim te, mnogo sam ti gladan!” Ovako je legendarni pevač Toma Zdravković naručivao pljeskavicu u kafani odakle je započela njegova karijera.

Ta kafana se danas promenila je naziv, zove se drugačije, ali se nalazi na istom mestu. Iako gosti nisu isti i nema legendarnog Tome, ali, tu je njegov duh, kao i njegova pljeskavica a i vino. U jednom malom mestu na jugu Srbije, u blizini Leskovca, nalazi se selo Pečenjevce, gde je rođen legendarni pevač Toma Zdravković. Tu je Tomina kuća, Tomina osnovna škola, ali tu je i kafana u kojoj je provodio svoje vreme, pevao je svoje pesme, pio je omiljeno vino i jeo svoju omiljenu pljeskavicu.

Dva brta odlučila su da otvore restoran i kafanu u njegovom rodnom selu, kojom bi odali počast ovom velikanu. Nekadašnja kafana “Dobra glava”, u koju je Toma voleo da provodi vreme, bila je pred rušenjem kada su je ova braća videla i odlučila da je ožive. Ta kafana je danas jedna od najpopularnijih na jugu Srbije i svakom ko ide tim putem usputna je stanica. U njoj se nalaze stare fotografije sa Tominih koncerata, te posetioci mogu da uživaju u Tominim pesmama, a najviše u toj čuvenoj Tominoj pljeskavici, Tominoj salati i Tominom vinu. Svi znamo da je pevač više voleo da popije nego da pojede, ali kad je hrana u pitanju, on je voleo da dođe posle neprospavanih noći, da pozdravi sve goste, stane kod kuhinje i na svoj šaljiv način kaže kuvarici: “Će mi turiš onu moju da se vrnem među živi”, misleći na pljeskavicu koju je sam osmislio. Pošto je bio jedan od najčešćih gostiju i rado viđen gost u toj kafani, kuvarica mu je želje i uslišila.

Tomina pljeskavica, koju je on osmislio, teška je 550 grama. Njen glavni sastojak je meso, a Toma je još voleo da doda šunku, pečurke, kravlji sir, tucana paprika i džinka (ljuta papričica). Još jedna od caka te pljeskavice je što se peče ravno deset minuta, jer sve manje od toga ili više nije istog ukusa. Kada se pljeskavica ispeče na nju se stavlja kriška kravljeg sira, koji se od toplote pljeskavice istopi i da još veću sočnost toj čuvenoj Tominoj pljeskavici.

I dan danas Tomino vino postoji u toj kafani, a to je zapravo vino koje je proizvodio meštanin tog sela, a i danas ga njegovi naslednici proizvode i to po istoj recepturi kako ga je pravio njihov deda, a kakvo ga je i Toma voleo. On je voleo vino, pa je uvek kada sunce ogreje, pio belo, a kad zahladni, obožavao crveno vino. Tomina pljeskavica danas košta 800 dinara, dok flaša vina košta 1.500 dinara.

Izvor: kurir.rs