Padaju cene kirija u Beogradu: Stanovi koji su Rusi plaćali 700 evra, sad nisu ni 500 – “Mučim se da pronađem novog stanara”

|

Pre samo godinu dana cene zakupa stanova u Beogradu bile su previsoke. Sada, godinu dana kasnije tržište se stabilizovalo.

Stanodavci su do skora stanove izdavali i po duplo većoj ceni nego inače, a oni koji su želeli u podstanare, zbog slabe ponude, nisu bili u mogućnosti da pitaju za cenu. Međutim, sada se sve promenilo – ono što je nekada bilo 500 evra, sada može da se nađe i za 300 evra.

Stanodavci što su Rusima izdavali za 700, sada ne mogu ni za 500, najčešći je komentar agenata. Cene su pale, pritisak na tražnju je manji i to se sve odrazilo i na tržište zakupa.

“Podstanarstvo se promenilo, danas je priča drastično drugačija nego pre samo šest meseci. Tokom zime na jedan prosečan stan u Beogradu sa cenom do oko 500 evra, znalo se javiti i po 80 zainteresovanih za samo dva sata. Danas toga nema”, kaže Suzana iz Begrada koja godinama izdaje stan na Zvezdari.

Krajem prošle godina su cene zakupa počele da padaju, a danas je mnogo lakše naći stan po pristojnoj ceni, nego što je to bio slučaj pre godinu dana.

Pad cena zakupa u aprilu je jasno vidljiv, naročito u Beogradu, Nišu, Pančevu. Sada je u Beogradu opet moguće iznajmiti stan za 250 evra. Najskuplji kvadrat zakupa na nivou celog grada jeste u centru Beograda i njegova prosečna cena iznosi 16.3 evra po metru kvadratnom.

Agenti za nekretnine su u jedno sigurni: “2022. se neće ponoviti” ni kada su u pitanju cene zakupa, a ni cene kvadrata nekretnina.

Da su se prilike na tržištu nekretnina u prestonici promenile, svedoči i jedan stanodavac, koji je rekao da od kada su mu se iselili ruski državljani pre mesec dana, ne može da nađe novog stanara.

“Kao i većina stanodavaca, iskoristio sam priliku prošle godine i podigao kiriju za jednosoban stan u širem centru Beograda na oko 500 evra. Stan mi je bukvalno “zgrabila” četvoročlana ruska porodica polovinom avgusta prošle godine.

Početkom maja su se oni iselili i tu nastaje moj problem. Pošto sam stan renovira, verujem da mogu da i dalje mogu da ga iznajmljujem po toj ceni, ali sam dobijao “opaske” potencijalnih stanara, da isti takav par kilometara dalje mogu da nađu i za 300, žali nam se stanodavac, uz komentar da će probati da ga izda preko neke od agencija.

Beograd je grad koji je na vrhu liste po cenama zakupa. S druge strane, od većih gradova, najjeftiniji su Kragujevac i Niš, i tu je vidiljiva promena u odnosu na mart, kada je cena kvadrata bila jeftinija u Pančevu.

Prilikom listanja oglasa može se videti da je ponuda stanova do 300 evra veoma bogata. Sada je moguće naći stan i po ovoj ceni, obično su to garsonjere ili jednosobni stanovi, koji tokom prošle godine koštali i do 500 evra na mesečnom nivou.

U nešto malo jačem cenovnom rangu na Mirijevu se izdaje stan od 31 metra kvadratnog po ceni od 260 evra, zatim za 270 evra u Zemunu na Altini, može se iznajmiti stan od 25 metara kvadratnih.

Najskuplju u ovom rangu je stan na Labudovom brdu i košta 280 evra mesečno. Radi se o nenameštenom stanu od 36 kvadrata, koji na slikama deluje veoma zapušteno.

Najveće cene najpovoljnijih stanova za iznajmljivanje u Beogradu su 300 evra. U ovom cenovnom rangu stanovi se mogu naći na više beogradskih opština. Na primer nenamešten jednosoban stan od 38 kvadrata na Banovom brdu, ali opremljen starim nameštajem, iznajmljuje se za 300 evra.

Stan u kući od 40 kvadrata po ovoj ceni izdaje se u Borči. Stan iste veličine samo u zgradi izdaje se u i Krnjači. Stan u Kotežu vlasnik izdaje za 300 evra mesečno, a radi se o velikom stanu od 65 kvadrata, u dosta zapuštenijem stanju, sa starim nameštajem.

Na Ceraku se izdaje stan od 36 kvadrata koji je u pristojnom stanju, a takođe se pristojno opremljen stan od 45 metara kvadratnih izdaje na Kumodražu po takvoj istoj ceni.

Izvor: kurir.rs