Ovo svi dobro upamtite: Evo šta će vam pomoći da vam potrošnja goriva bude znatno manja tokom zime

|

Kada temperature bude niže tokom zime, automobil uglavnom troši više goriva nego tokom preostalih godišnjih doba, ali dobro je da sada postoje nekoliko načina koji će vam pomoći da smanjite potrošnju goriva i u ovom hladnom zimskom periodu.

Ipak temperatura vazduha nije jedini faktor zbog kog vaš automobili troši više goriva nego inače. Ipak, ovi trikovi i saveti mogu vam pomoći, ali ih mi nismo bili svesni.

Kako biste smanjili potrošnju goriva u zimskim uslovima i to na najmanju moguću meru, predstavljamo vam četiri saveta koji vam mogu biti korisni i koji će vam pomoći u toj nameri:

1. Proverite da li je vaš poklopac rezervoara pričvršćen dobro

Ukoliko je vaš poklopac rezervoara neispravan, jedna količina benzina može da ispari, što dodatno povećava potrošnju.

2. Potrudite se da koristite kvalitetno ulje

Korišćenje kvalitetng ulja podmazaće na optimalan način sve mehaničke delove motora, što dovodi do optimalne potrošnje goriva. Ako neznate koje ulje treba da koristite, bilo bi dobro da pogledate fabrička uputstva za vaš automobil ili pitajte automehaničara.

3. Balansirajte gume

Gume koje su neizbalansirane toše se brže, ali i pružaju veći otpor pa motor mora da radi dosta snažnije. Tako se potrošnja goriva povećava za čak 15 odsto. Redovno proveravajte i pritisak u pnuematicima, jer se potrošnja takođe može povećati ukoliko dođe do pada pritiska u gumama.

4. Održavajte motor redovno

Potrošnja goriva vašeg automobila mnogo zavisi od stanja u kojem je vaš motor, pa ga zato redovno održavajte. Na primer, ako motor ima neispravne svećice, trošiće čak 30 odsto više goriva.

Izvor: espreso.co.rs