Ovo su uslovi za padobrance a Kobre moraju da ispune još dva preko: Vojska Srbije raspisala konkurs za specijalce

|

Državljani Republike Srbije, do 30 godina starosti, mogu da do 31. marta 2023. godine podnesu prijave na konkurse za prijem u neku od elitnih jedinica Vojske Srbije.

Reč je o konkursu koji je najavio predsednik Republike i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić, rekavši da će biti raspisan na Sretenje, što je danas i učinjeno.

Reč je o konkursu za prijem u elitne specijalne jedinice VS – čuvenu 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“.

Oni koji zadovolje propisane opšte i posebne uslove, biće upućeni na odgovarajuća medicinska testiranja i psihološke procene, a zatim i na ulazne provere fizičkih sposobnosti.

Kandidati koji zadovolje stroge zdravstvene, psihofizičke i bezbednosne kriterijume biće upućeni na selektivnu obuku koja se sastoji iz više eliminacionih faza.

Najuspešniji kandidati dobiće priliku da stupe u profesionalnu vojnu službu na određeno vreme u trajanju od šest meseci uz mogućnost produžetka ugovora o radu na period do tri godine i njegovog kasnijeg obnavljanja.

One koji steknu zvanje pripadnika elitnih sastava Vojske Srbije očekuje kontinuirana obuka i usavršavanje, rad sa najsavremenijim naoružanjem i opremom kao i stimulativna osnovna zarada u iznosu od oko 200.000 dinara koja će se, u zavisnosti od nivoa osposobljenosti i formacijskog mesta, značajno uvećavati.

Mesto rada budućih pripadnika 63. padobranske brigade biće u Nišu. Oni koji budu primljeni u 72. brigadu za specijalne operacije službovaće u garnizonu Pančevo, dok će budući pripadnici „Kobri“ raditi u Beogradu, saopštila je Vojska Srbije.

KONKURS ZA SVE SPECIJALNE JEDINICE

Mogućnost prijavljivanja na konkurse imaju i kandidati koji nisu odslužili vojni rok sa oružjem, s tim što će, pre upućivanja na selektivnu obuku, morati uspešno da savladaju osnovnu vojnu obuku.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pozivaju sve zainteresovane kandidate da na delu dokažu odgovornost, spremnost, hrabrost i patriotizam služeći svojoj zemlji kao pripadnici elitnih specijalnih jedinica.

Izvor: kurir.rs