Ovo je Nikola (39) koji je preminuo nakon operacije hemoroida: Saslušanje osumnjičenog lekara zakazano za danas, pa odloženo

|

Nikola B. (39) preminuo je 30. decembra 2023. godine posle operacije hemoroida u privatnoj poliklinici “011 Medical Team-Beograd”. Kako je danas saopšteno iz Višeg javnog tužilaštva, sumnja se da je njegova smrt nastupila kao posledica nesavesnog postupanja doktora Zorana K.

O preminulom Nikoli svi imaju lepe reči, a nakon njegove tragične smrti prijatelji su pokrenuli peticiju kojom su skupljali novčanu pomoć za njegovu porodicu. Kako su pisali u objavama nakon njegove smrti, on se izdvajao dobrotom, energijom i velikodušnošću.

“Nikola je iza sebe ostavio suprugu i ćerku od 2 godine. Od kada se devojčica rodila postala je centar njegovog sveta i donela je novi osećaj sreće u njegov život. Njegov cilj je bio da obezbedi budućnost za nju i njegovu porodicu”, pisali su neutešni prijatelji.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, postoje osnovi sumnje da je Zoran K. 26. decembra 2023. godine u stanju uračunljivosti, pri čemu je bio svestan da svojim postupanjem može učiniti delo, pa je na to pristao, kao lekar pri pružanju lekarske pomoći očigledno nesavesno postupao.

On je, kako se sumnja, izvršio operativno lečenje hemoroidalnih čvorova kod oštećenog u uslovima opšte anestezije i to neadekvatnom upotrebom lasera, usled čega je po okončanju zahvata i buđenja iz anestezije oštećeni Nikola trpeo jake bolove i bio lošeg opšteg zdravstvenog stanja, ali je uprkos tome pušten na kućno lečenje oko 18 časova.

“U toku noći i narednog dana zdravstveno stanje N.B. se sve više pogoršavalo uz visoku temperaturu, stomačne tegobe i jake bolove, o čemu je okrivljeni bio obavešten od strane N.B. i članova njegove porodice, ali nije izvršio neposredan hitan pregled, iako je na to upućivalo stanje oštećenog, a radi utvrđivanja razloga za nastanak prisutnih tegoba koje značajno odudaraju od očekivanog nalaza za postoperativni tok i preduzimanja hitnih medicinskih mera radi zbrinjavanja oštećenog “, stoji u saopštenju tužilaštva.

Zbog toga je oštećeni 29. decembra 2023. godine primljen u Urgentni centar KCS, gde je i pored adekvanih medicinskih mera sutradan preminuo. Osumnjičeni lekar veoma je aktivan na društvenim mrežama gde redovno objavljuje fotografije iz operacione sale.

On na svom profilu deli i savete, ali i objašnjava metode lečenja hemoroida i kako funkcioniše laser. Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo Teška dela protiv zdravlja ljudi iz člana 259 stav 2 u vezi stava 251 stav 1 Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora od 2 do 12 godina.

Osnovi sumnje da je B. K. izvršio navedeno krivično delo proizlaze iz krivične prijave porodice oštećenog, izveštaja Ministarstva zdravlja, obdukcionog nalaza i sudsko-medicinskog veštačenja Medicinskog fakukteta Univerziteta u Nišu, priložene lekarske dokumentacije kao i drugih materijalnih dokaza.

Saslušanje osumnjičenog bilo je zakazano za danas, 9. jula, ali je odloženo za kraj avgusta na molbu branioca osumnjičenog.

Izvor: espreso.co.rs