Otkriveno ko su monasi koji su se potukli na Hilandaru: Jedan od njih zadržan u pritvoru

|

Tridesetpetogodišnji rumunski monah, koji je uhapšen na Svetoj Gori pod optužbom da je pretukao 53-godišnjeg beloruskog monaha na imanju manastira Hilandar, ostaće u pritvoru.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak za nanošenje teških telesnih povreda. Monah je upućen na suđenje pred Prekršajnim sudom u Solunu, od kojeg je zahtevao odlaganje. Njegov zahtev je prihvaćen i ročište je zakazano za danas, ali je sud odlučio da ga do tada zadrži u pritvoru, uprkos suprotnom predlogu tužioca, prenosi grčki portal Lifo.

Kako pišu grčki mediji, incident se odigrao u nedelju popodne na imanju Svetog manastira Hilandara. Izgleda da su dvojica monaha konzumirala alkohol, a uzrok tuče je navodno neslaganje oko doktrinarnog pitanja, kako se navodi u spisu predmeta.

“Šta je ovo, gospodine okrivljeni?”, upitala ga je sudija Prekršajnog suda u Solunu. On se u odgovoru izvinio, tvrdeći da je i njega udario 53-godišnjak, a čak je pokazao rukom na mesta na licu gde je navodno zadobio udarac. Sudija mu je savetovala da ode u bolnicu ako se ne oseća dobro.

Optuženi 35-godišnji Rumun izjavio je da navodno živi u Svetom manastiru Kardica u Tesaliji, u centralnoj Grčkoj, napomenuvši da je na Svetu Goru došao privremeno “na nekoliko dana”. Istakao je i da žrtvu poznaje godinama.

Napadnuti 53-godišnjak iz Belorusije najpre je bio hospitalizovan sa povredama glave u Opštoj bolnici Poligiros na Halkidikiju, a zatim je iz predostrožnosti lečen u bolnici Hipokrat u Solunu, stoji u dokumentu koji je predočen sudu.

Izvor: mondo.rs