Od tatine lemilice stvorio izum budućnosti: Mali Uroš iz Mrčajevaca osmislio pametnog robota – Čudo od deteta

|

Sve više maha uzima veštačka inteligencija, a sve je primetnije da ona postaje dosta interesantnija mladima. Uroš Avramović, učenik osmog razrede osnovne škole, iz šumadijskog sela Mrčajevci, mladi je pronalazač koji se verovali ili ne pronašao u humanoidnoj robotici, koju pokreće veštačka inteligencija.

U Mrčajevcima, iz kuće znanja koja nosi ime matematičara i stručnjaka za mehaniku Tatomira Anđelića, ove godine če iskoračiti ovaj dečak, koji nakon škole odlazi u svoj kutak, gde se bavi humaniodnom robotikom.

„Moji počeci su na tatinoj lemilici, kojom sam odlemljavao elektronske komponente iz pokvarenih, mada to i ne mora da znači da su one pokvarene, jer se najveći broj elektronskih elemenata koji je unutra, može iskoristiti opet za dalje pravljenje električnih kola, od kojih sam ja počeo da pravim delove za robota”, kaže mladi Uroš.

On danonoćno radi na ovom izazovnom zadatku veštačke inteligencije, pa za njega predstavlja dobar razlog da se njome svesrdno bavi.

„Ova humanoidna ruka je samo deo od humanoidnog robota koji trenutno izrađujem. Svakog dana se štampaju delovi za ovaj projektni zadatak i nadam se da će polovinom aprila biti gotov”, rekao je Uroš.

On kaže da je ruka njegovog robota dizajnirana za pomoć i interakciju sa okolinom.

„Ona radi na principu veštačke inteligecije, gde obavlja radnje koje pomažu ljudima sa invaliditetom. U ruci se nalaze određeni servomotori, koji pomoću vlakana simuliraju rad mišića i pomoću njih ona opruža i savija prste”,rekao je ovaj mladić.

Dragan, Urošev otac, kaže da je sve krenulo nakon što je primetio da mu nestaje alat. Međutim, njegov naslednik ga je danas prevazišao.

„Primetio sam da mi je uzimao krišom alat, jer sam shvatio da mi često nestaje. I gde sam sve to nalazio, naravno kod njega. Onda smo počeli zajedno da pravimo po neki autić, to ga je veoma privuklo. Dosta vremena je provodio za radnim stolom punim alata, lemilica i svega ostalog, nakon čega je počeo sve sam da sklapa”, ispričao je Urošev tata.

Maldi Uroš ima velike ambicije u vidu tehnološke revolucije humanoidne robotike i kako je rekao, u njoj vidi njenu široku primenu.

„Sebe vidim kao jednog od istraživača koji će praviti i unapređivati ovakve humanoidne robote, koji će raditi na principu veštačke inteligencije, a robotiku vidim sa velikom primenom u industriji i pomoći u medicini”, rekao je on.

Dakle, od lemilice svog tate, pa do humanoidnog robota, koji će veoma brzo biti na dobrobit čovečanstva, kako kaže ovaj mladić.

Izvor: kurir.rs