Od sutra su obavezne zimske gume: Ipak, postoji caka zbog koje neće moći da vas kazne

|

Prema zakonu vozači su od sutra, 1. novembra, obavezni da voze sa zimskim pneumaticima po snegu i poledici, a ukoliko to ne učine preti im kazna od 10.000 do 20.000 dinara. Međutim, sve dok nema snega i leda, kaznu nećete platiti. Ipak, postoje bezbednosni razlozi zašto bi čim temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusovih, trebalo da skinete letnje i postavite zimske gume.

Vremenska prognoza ide na ruku vozačima, ali će već za vikend biti osetno hladnije sa prosečnom maksimalnom temperaturom od oko 10 stepeni što znači da će jutra i noći biti već pravi “novembarski”, sa temperaturam oko ili ispod 7 stepeni.

Zbog toga se vozačima savetuje da do kraja nedelje svakako zamene letnje gume zimskim bez obzira na to što prvi sneg nije ni na vidiku, barem ne u gradovima.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava zbog čega je bitno da vozimo na zimskim gumama i u pravim jesenjim uslovima kada nema snega i poedice.

“Ako temperatura vazduha padne ispod 7 stepeni, letnje gume gube svoja svojstva, znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put. Takođe, podloga često bude znatno hladnija od vazduha, što ima svoj uticaj”, objašnjava Okanović.

Veća dubina kanala na šarama guma za zimu glavni je razlog zbog čega čak i najjeftinije zimske gume imaju četiri puta bolje prijanjanje u odnosu na letnje.

“Šare zimskih guma su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu “akvaplaninga” kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu na putu ispod gume”, kažu stručnjaci.

Izvor: espreso.co.rs