Od socijalne pomoći do milionske zarade: O Dejanu je pisao “Njujork tajms” – Srpski jutjuber otkriva kako se obogatio

|

Dejan Nikolić, poznatiji na Jutjubu kao Nik Dejv, je dvadesetogodišnjak iz Srbije. On je uspeo da od branja jagoda stigne do milionske zarade. O njegovom uspehu nedavno je pisao “Njujork tajms”, a za portal Nova on otkriva da nije oduvek živeo luksuznim životom kao što je to slučaj sada.

Dejan se bavi Jutjub automatizacijom, što je način zarade bez pokazivanja lica i bez snimanja videa kamerom. Ukratko, umesto da osoba snima videe i na taj način zarađuje od Jutjuba, postoji način da se video produkcija „autsorsuje“ (outsource) na tim ljudi koji će to uraditi.

“Recimo, zaposlimo scenaristu (scriptwriter), voice-over artista i video editora da ‘sklope’ Jutjub video – tako nešto može koštati ukupno oko 60 dolara po videu, što je jednokratni trošak, dok mi u pozadini od tog videa možemo zaraditi od reklama, sponzora, promovisanja proizvoda i tako dalje. Video klipove koje objavimo danas – mogu ostati na Jutjubu narednih 10-20 godina i potencijalno biti izvor pasivnog prihoda”, priča Nikolić za Nova.rs.

Nikolić je odrastao u malom gradu u Srbiji sa nezaposlenim roditeljima, a jedini prihod im je bio socijalna pomoć.

“S obirom na to da je socijalna pomoć bila mala, od trinaeste godine sam se trudio da na razne načine zaradim novac kako bih pomogao mami da plati račune i hranu. Bavio sam se frilensingom, branjem jagoda, prodajom starih stvari na buvljaku i slično”, priseća se Dejan.

On je oduvek znao da je na Jutjubu dobra zarada, ali je bio stidljiv i nije govorio engleski, te je pokrenuo kanal na kojem nije snimao samog sebe, takozvani automatizovani kanal.

Nikolić kaže da je u taj Jutjub kanal uložio poslednji novac koji je imao, što se nakon pet meseci pokazalo kao pravi potez.

“Nastavio sam da ulažem, napokon skupio hrabrosti da pokrenem kanal na kojem ću ja biti ispred kamere, investirao u časove engleskog, podigao sam svoj lični brend na engleskom, napravio kurs, i nastavio da skaliram svoj biznis. I iskreno, nikada, ni u najluđim snovima, nisam sanjao da će ovako dobro ispasti”, priznaje Dejan.

Nikolić objašnjava da je na početku samo želeo da zaradi po 300 evra mesečno, kako bi pomogao mami i tati i plati kiriju za stan starijem bratu za studije u Beogradu.

Ipak, tokom 2021. godine zaradio je 1,4 miliona dolara, što je oko 115.000 mesečno, a do polovine ove godine je već zaradio milion dolara. Biznis koji je sam započeo, kurs o preduzetništvu, čini 70 odsto njegovih prihoda, a košta 995 dolara.

Upitan da otkrije recept uspeha, odgovara:

“Iz mog ličnog primera – radim jako, jako puno”, kaže sagovornik pomenutog portala i dodaje:

“Ne postoji trenutak kada ne razmišljam o poslu, propuštam dosta nekih stvari koje su normalne kod mladih, edukujem se svakodnevno, treniram, jedem zdravo i trudim se da napredujem svaki dan kako lično tako i poslovno”.

Nikolićeva priča privukla je pažnju svetskih medija – ni manje, ni više čuvenog “Njujork tajmsa”.

Dejan ponavlja da je u detinjstvu bio izuteno skroman i stidljiv, te da mu pažnja svetskih medija u početku nije prijala. A onda je shvatio da tu pažnju može da iskoristi “pametno”.

“Ako će moja priča inspirisati makar jednu osobu koja ovo čita, onda definitivno vredi”, zaključuje Nikolić.

Izvor: nova.rs