Od 4. marta poskupljuju usluge izvršitelja: Dobijaće ogromne nagrade za sprovođenje – Uzimaće milionske iznose

|

Prema izmenama objavljenim u Službenom glasniku krajem februara, koje stupaju na snagu 4. marta, cena radnog sata izvršitelja u Srbiji poskupljuje. Prema izmeni Javnoizvršiteljske tarife koje je propisala ministarka pravde, vrednost boda raste sa 120 na 150 dinara bez PDV, a uvodi se i jedna novina.

Naime, izvršitelji će sada dobijati nagrade za uspešno sprovođenje izvršnog postupka, koje u nekim slučajevima idu i do par miliona dinara. Naknade za rad javnih izvršitelja sa određuju tako što se broj pomenutih bodova pomnoži sa vrednošću i uveća za PDV. Sve usluge izvršitelja, tj. tarife koje se primenjuju na postupke izvršenja i obezbeđenja, postale su skuplje i zbog toga što se u novim tarifama povećava i broj bodova potreban za jednu uslugu.

Tako će pojedine usluge izvršitelja poskupeti za oko 75 odsto. Na primer, umesto 2,5 boda, tj. 300 dinara bez PDV, za uslugu dostavljanja poštom strankama učesnicima u postupku, po novom će tarifa biti 3,5 boda tj. 525 dinara bez PDV.

Naknada za pripremanje, vođenje i ahriviranje predmeta određena je tarifnim brojem 1.Naknade u postupku dobrovoljnog novčanog potraživanja pre pokretanja postupka, prema novom, iznosi 20 odsto naknade u tarifnom broju 1. i ona ne može biti manja od 2.000 dinara.

Sa najnovijom izmenom, izvršitelji će dobijati i nagrade za uspešno sprovođenje izvršnog postupka i postupka obezbeđenja. Iznos nagrade je definisan tarifnim brojem 3. Naknada za uspešnost sprovođenja postupka dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka iznosi 150 odsto naknade određene tarifnim brojem 3. ove tarife, stoji u Javnoizvršiteljskoj tarifi. Za izvršenje po tarifnom broju 3, nagrade koje će dobijati po uspešno sprovedenom izvršenju idu i do 2.000.000 dinara.

Izvor: mondo.rs