Oblak peska i prašine iz Sahare kreće se prema jednom delu Evrope: Poznato hoće li stići do Srbije

|

Južna Evropa i naše područje ovih dana su na udaru toplotnog talasa i jako visokih temperatura. Pik toplotnog talasa očeije se narednih dana. Ova vrelina do juga Evrope i našeg područja stiže usled uticaja termičkog visinskog grebena i vrlo izraženog jugozapadnog visinskog strujanja.

Sve ovo dodatno je pojačano i uticajem ciklona sa centrom iznad jugozapadne Evrope. Pod uticajem ove sinoptičke situacije vreme narednih dana na Apeninskom i Balkanskom poluostrvui biće vedro i vrelo, uz temperature i do 40 stepeni.

Osim vrele vazduše mase, do Evrope će sa severa Afrike preko zapadnog i centralnog Mediterana stizati i ogromne količine čestica pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Glavnina puta ovog “oblaka” peska i prašine biće iz Alžira preko zapadne polovine Mediterana, Majorke, Sardinije, Sicilije i Korzike sve do severa Italije, Alpa, juga i istoka Francuske, juga Nemačke, a zatim će ovaj “oblak” prekriti celu centralnu i južnu Evropu.

Što se tiče našeg područja, Srbija će biti na rubnom delu, ali će ove čestice stići i do naše zemlje, dok se znatno više peska očekuje u atmosferi iznad Jadranskog mora.

S obzirom na to da se narednih dana iznad napomenutih predela Evrope, našeg regiona i Srbije biti dosta peska i prašine iz Sahare, atmosfera će biti vrlo zamućena, a što će biti vidljivo time što plavo nebo neće biti u potpunosti plavo, a u predelima sa padavinama, očekuje se prljava kiša sa napomenutim česticama.

Izvor: telegraf.rs