Novi pritisci: Hrvatska bi Srbiji da stopira novac iz evropskih fondova – Komesarka EU zapretila vraćanjem viza

|

Srbija se suočava sa još jačim pritiscima a dve konkretne pretnje stigle su jedna za drugom. Prva se odnosi na pristup novčanim fondovima EU, što je tražio hrvatski evroposlanik Tonino Picula, čiji je amandman i usvojen, a druga na uživanje bezviznog režima za naše građane.

Obe poruke, koje još uvek imaju karakter neobavezujućeg upozorenja, dodatni su pritisak na Srbiju zbog neusklađivanja sa politikom Unije i treba ih shvatiti vrlo ozbiljno, ocenjuju sagovornici Kurira.

Najpre je Komitet za spoljnu politiku Evropskog parlamenta usvojio amandman poslanika iz Hrvatske Tonina Picule kojim se traži preispitivanje svih fondova EU za našu zemlju, posebno onih projekata koji se finansiraju u okviru ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, kako bi se “osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU”.

Odmah potom stigla je najava evropske komesarke za unutrašnje poslove Ilve Johanson da Brisel razmatra ukidanje bezviznog režima za građane Srbije. Ona je rekla da ne isključuje mogućnost da Evropska komisija pokrene mehanizam suspenzije bezviznog režima za Srbiju, jer “zemlja ne usklađuje viznu politiku sa EU, što se smatra jednim od razloga zašto se Evropa suočava sa novim talasom migranata.”

“Nadam se i mislim da će Srbija i drugi zapadnobalkanski partneri sarađivati sa nama i uskladiti svoju viznu politiku sa EU. Ali, naravno, ovo (suspenzija) nije ništa što bih isključila. Ali mislim i nadam se da ćemo imati dobru saradnju”, rekla je Johansonova.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić za Kurir kaže da je Evropski parlament politička mašina za pritisak, iako usvaja neobavezujuće rezolucije, a upozorenje za vize takođe se mora ozbiljno shvatiti. Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da se ovakva reakcija i očekivala, dok je ministar unutrašnjih Aleksandar Vulin negodovao zbog poteza evroposlanika Picule, koji je za njega “čista ucena”.

Izvor: kurir.rs