Nova pomoć države za građane Srbije: Evo o čemu je reč, ko sve ima pravo i koliko novca stiže

|

Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, i to sve u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, našli su se finansijski podsticaji za zamenu najstarijih dizel vozila novijim, koja manje zagađuju životnu sredinu.

Kako piše u dokumentu, podsticaji za kupovinu “čistijih” vozila kreću se od 2.100 evra, za nabavku putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila i 2.900 evra za kupovinu autobusa. U dokumentu je istaknuto da finansijski podsticaj pokriva samo 35 odsto troškova nabavke polovnih Euro 6 vozila.

Propisani rok za sprovođenje mere dodele subvencija je 2026. godina i na ovaj način država želi da otpremi oko 122.000 starih, zagađujućih vozila na dizel. Za sprovođenje mehanizama podrške, nadležan je organ Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dok su partneri u realizaciji aktivnosti Ministarstvo zaštite životne sredine i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Agencija za bezbednost saobraćaja daće predlog mehanizama podrške iz javnih sredstava za otpremanje starih dizel putničkih automobila, teretnih vozila i autobusa u reciklažne centre, dok su partneri u realizaciji Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo zaštite životne sredine.

– Cilj je poboljšanje efikasnosti vozila, a dodatni efekti mere su smanjenje ukupnih emisija Srbije u cilju usaglašavanja sa Direktivom EU iz 2016. godine, kao i poboljšanje kvaliteta vazduha, kako bi se izbegla prekoračenja graničnih vrednosti za kvalitet vazduha – piše u Programu zaštite vazduha.

Izvor: sd.rs