Nesvakidašnja vožnja GSP autobusom: Vozač se izgubio u ulicama Beograda, putnici ga navodili na engleskom (VIDEO)

|

Niko ne zna gde bi autobus gradskog prevoza na liniji 48 u Beogradu otišao da građani nisu pritekli u pomoć vozaču strancu.

Na društvenim mrežama je objavljen snimak iz autobusa 48 na kojem mladić na engleskom jeziku objašnjava vozaču gde je stanica, a gde treba da skrene kako bi se vratio na svoju rutu.

Iz Sindikata GSP kažu da ovo nije prvi takav slučaj, a na žalost ni poslednji. Putnici navode i naše vozače koji se gube po gradu, pa ne čudi da se u takvoj situaciji nađu i oni inostranstva, koji poznaju svoju rutu ali ne i ostatak grada.

Kako su rekli, problem je nastao kada je Grad raskinuo ugovor s Kentkartom, a iz vozila gradskog prevoza je uklonjen sistem za monitoring koji je u obaveštavao vozače o blokadama ulica i davao alternativnu rutu kretanja.

Ovako, bez panela ispred sebe i mape beogradskih ulica, vozači se snalaze kako znaju i umeju.

Iz Sindikata kažu da putnici najčešće imaju razumevanja za izgubljene vozače i spremni su da im pomognu.

Privatni prevoznici su u jesen prošle godine najavili dolazak vozača iz Šri Lanke, bilo ih je oko 25 u prvoj, i isto toliko u drugoj grupi. U Gradskom saobraćajnom preduzeću nema stranih vozača.

Šansa da se vozači izgube po gradu, kada moraju da promene trasu, biće manja kada Grad uvede sistem koji će zameniti Kentkartov. Gradonačelnik Beograda Šapić je najavio da će aplikacija za plaćanje prevoza i praćenje vozila biti u funkciji do kraja juna.

Bankivić iz GSP kaže da bi voleo da tako bude, ali dodaje i da je činjenica da se za tako kratko vreme ne može napraviti tako ozbiljan softver i da se plaši da ćemo na to čekati mesecima.

“Još uvek lutamo ulicama”, piše, između ostalog, pored snimka objavljenog za vreme lude vožnje autobusom na liniji 48.

Video snimak pogledajte OVDE.

Izvor: nova.rs