Nemica saznala kolika će joj penzija biti nakon 40 godina radnog staža: “Od toga se ne može živeti, može se samo preživljavati”

|

Da bi u Nemačkoj dobili mesečnu penziju od 1.000 evra neto, zaposleni trenutno moraju zarađivati 2.844 evra bruto punih 40 godina. Za penziju od 1.200 evra potrebna je zarada od 3.413 evra, proračuni su nemačkog ministarstva za rad.

Nemački mediji navode primer 32-godišnjakinje iz Nemačke koja radi puno radno vreme, uredno plaća penzijske doprinose, ali na kraju će dobiti 819,33 evra penzije.

“Od toga se ne može živeti, može se samo preživljavati”, kaže mlada majka. Žena zarađuje 2.660 evra bruto. „U paketskoj službi radim tri godine, sada radim kao dispečer. To je vrlo, vrlo iscrpljujuće ovih dana”, rekla je sagovornica nemačkih medija, prenosi Fenix magazin.

Po ugovoru bi trebalo da radi 40 sati, ali realnost je drugačija: “Radim od 50 do 60 sati. U vreme Božića, naravno, bilo je dvostruko iscrpljujuće. I da, plata je u redu”, kaže Nemica. Ono što je zabrinjava je činjenica da će na kraju radnog veka imati malu penziju.

“Ako ste bili marljivi, zapravo bi trebalo da možete dobro da živite. Čuvao si decu, odgajao si ih, išao na posao, štedeo si nešto. A kad konačno budeš imao vremena za sebe, onda bi trebalo da možeš i da izađeš, otputuješ, nešto vidiš, nešto u miru doživiš”, priča ona o odlasku u penziju.

Da je položaj penzionera u Nemačkoj nepovoljan svesni su i nemački političari. “Imamo situaciju u kojoj su se niske plate proširile u Nemačkoj, a posebno su pogođene žene”, kaže Ditmar Barš za nemačke medije. Ističe kako bi ukupno 10 miliona ljudi moglo da živi u siromaštvu nakon punog radnog veka i primanja penzije od 1.200 evra.

Izvor: kurir.rs