Nećete više imati nesanicu: Zaspaćete za 2 minuta uz pomoć ove vojne tehnike

|

Postoji jedna tehnika koju su osmislili američki piloti kako zbog neispavanosti ne bi donosili pogrešne odluke s mogućim posledicama.

Nakon što je američka vojska zaključila da piloti borbenih aviona donose loše odluke kada ne spavaju dobro, angažovali su mornarskog pukovnika Buda Vintera za razvijanje i testiranje naučno osmišljene metode “učenja” spavanja, piše Intro Magazin.

Vinter je bio uspešan sportski trener na fakultetima i sarađivao je s profesorom psihologije na osmišljavanju tehnika koje su sportstima pomagale da se opuste.

Čak 96% njih je zaspalo u roku od od 120 sekundi nakon samo 6 nedelja vežbanja, bez obzira na konzumiranje kafe pre odlaska u krevet. Interesantno je da je nekim pilotima pošlo za rukom da u sedećem položaju utole u san.

Udobno se smestite

Ako ste u krevetu, ovo će vam biti lako. Ali, ako ste napolju, smestite se u najudobniji položaj. Recimo, ako ste u automobilu, spustite sedište, a ako ste u u kancelariji sedite u najudobniju stolicu.

Opustite lice

Ključni deo ovog trika je opuštanje lica. Naše lice ima 43 mišića i preko njih telo „shvata“ da li smo pod stresom.

Kada potpuno opustimo lice, telu šaljemo fiziološki znak da je sve u redu i da možemo spavati.

Zatvorite oči i opustite celo lice – čelo, jezik, obraze i vilicu. Tada ćete primetiti kako vam se disanje prirodno usporava. Nakon toga,opustite oči koje imaju šest mišića.

Oslobodite napetost počevši od ramena

Zategnite ramena, te ih opustite najbolje što možete, kao da vam padaju prema stopalima. Opustite mišiće zadnjeg dela vrata.

Duboko udahnite i polako ispustite dah, tako ćete izbaciti nakupljenu

napetost. Većina ljudi zadržava napetost u ramenima, vratu i vilici. Zatim, pređite na ruke.

Osetite kako su sve teže i opustite se, počevši od vaše dominantne strane (desne ako ste desnoruki, i leve ako ste levoruki)

Počnite s bicepsom i osetite kako se opušta. Ako se ne opušta, zategnite ga što jače i opustite se. Na kraju opustite noge.

Osetite kako se opušta vaš desni kvadriceps, te postaje sve teži. Zatim pređite na potkolenicu, koleno i stopalo, pa postupak ponovite s drugom nogom.

Očistite um na 10 sekundi

Nakon što potpuno opustite telo, pređite na um.

Izbegavajte misli koje se odnose na neki oblik kretanja (poput razmišljanja o gašenju svetla, bacanja smeća). Te misli podstiču nesvesne pokrete, odnosno mikro-kontrakcije u određenim mišićima.

Winter je u svojoj knjizi ‘Opustite se i pobedite: Prvenstvo performansa’ podelio nekoliko saveta o mislima koje bi trebalo da traju 10 sekundi.

Zamislite da je topli prolećni dan i da ležite pored mirnog jezera. Gledate prema plavom nebu sa sporim, lebdećim oblacima. Ne dopuštajte drugim mislima da vam padaju na pamet. Koncentrišite se na tu sliku i uživajte u njoj 10 sekundi.

Nakon toga zamislite da ste u velikoj, crnoj, baršunastoj visećoj mreži za ležanje, a gde god pogledati oko sebe vidite crno. Ovu sliku takođe zadržite 10 sekundi.

Treći trik izgovarati reči: “Nemoj misliti… Nemoj misliti… Nemoj misliti…”

Ponavljajte to i sprečavajte druge misli na barem 10 sekundi.

Nakon što ste potpuno opustili telo i um, nakon još 10 sekundi ćete zaspati.

Izvor: intromagazin.rs