“Naum se ugasio sa 3 godine, bio je kao telo iz kog je neko isisao dušu”: Jelena Radanović iskreno o autizmu svog sina

|

Supruga pevača Slobodana Radanovića, Jelena Radanović, ima dvojicu sinova blizanaca iz prvog braka, a iz zajednice sa Slobom, nedavno je dobila još jednog dečaka.

Sve do nedavno, javnost nije znala da njen sin Naum boluje od autizma, razvojnog poremećaja koji se ispoljava najčešće u prve tri godine života.

Jelena je nedavno putem Instagrama u emotivnoj ispovesti objasnila javnosti celu situaciju.

“Naum je počeo da govori sa pet godina i to uglavnom za svoje potrebe. Govor je štur, ali se smatra verbalnim autizmom. Do druge godine je sve radio, a onda se samo ugasio. Sa tri godine je bio ugašen. Bio je kao telo iz kog je neko isisao dušu. Radio je sve što ne treba da rade zdrava deca, a nije radio apsolutno ništa što bi trebalo da radi zdravo dete. Radili smo sve moguće detokse i protokole, razne alternativne tretmane, transplataciju matičnih ćelija… Uvek više stvari istovremeno. Od svega što smo radili očekivala sam pet odsto samo, smatrajući da će ukupan rezultat da bude zadovoljavajući, ali čarobna pilula ne postoji”, napisala je Jelena i nastavila da opisuje Nauma:

“Super je, on je srećan dečak, daleko od deteta urednog razvoja, ali daleko i od oblika autizma koji je imao pre pet godina. Sada je problem razumevanje govora i generalno razumevanje, ali sve što smo radili dalo je određen rezultat. Povremeno je hiperaktivan, spava odlično, voli da pliva. Autisti generalno vole vodu”, otkrila je Slobina žena, pa je dodala kako Naum oseća ljubomoru prema bebi koju je dobila u braku sa Slobom.

“Ljubomoran je na bebu. Svaka emocija kod autista je dobra stvar. Sloba i Naum imaju neverovatnu vezu od prvog dana. Pevaju, igraju se… Zbog njih više nisam tužna”, poručila je Jelena, pa je dodala kako njen sin ide u školu gde ima pomoć asistenta.

Izvor: nova.rs