Najezda smrdibuba u Srbiji, ni sprejevi im ne mogu ništa: Evo kako se rešiti smrdibuba u bašti i kući na prirodan i jednostavan način

|

Smrdibube se sada svuda nalaze – u baštama, na voću i povrću, u kućama i stanovima. Napadaju paradajz i papriku, ima ih na kruškama i jabukama, ali i na vešu i to na četvrtom, petom spratu, pa i više. Osim što lete, zuje i udaraju u lustere, smrdibube prave štetu na plodovima.

– Smrdibube na ovim prostorima oduvek žive, ali sada imamo i dve pridošle invazivne vrste – mramorastu azijsku i etiopsku. To su tropske vrste koje vole toplotu. One su kod nas došle pre petnaestak godina, nemaju prirodnih neprijatelja i šire se bez prirodne kontrole – objašnjava Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta.

– Naročito idu tamo gde ima puno zelenila pored prozora, gde najčešće provode letnje mesece. Svaki dan može da vam ulazi na desetine u dom. To je jedna neprijatnost, oni ne izazivaju nikakav problem kod ljudi – ne bodu ljude, nemaju nikakvog uticaja na nas i naše zdravlje – dodaje.

Najbolji spas od njih su, kako kaže komarnici. Ne treba ih uzimati u ruke, treba ih izbaciti. Problem su kasni jesenji meseci, kada će ih biti sve više u našim domovima.

– Najviše ih ima u Beogradu i Vojvodini, ali zbog klimatskih promena i povećanja temperature, možemo da ih očekujemo i u ostalim delovima Srbije – objašnjava Tomanović.

Smrdibube prave štete u poljoprivredi. U mnogim evropskim zemljama šteta koju nanesu je stotine miliona evra.

– Oštećuju plodove. To je mnogo veći problem i kod nas i u evropskim zemljama. Neke zemlje su uvele unošenje njihovih prirodnih neprijatelja iz njihove zemlje postojbine. One tamo ne prave velike probleme. Njihovi prirodni neprijatelji su neki predatori i parazitski insekti. Oni su, recimo, pre nekoliko godina uneti u Italiju. Postoje i naši parazitski insekti, ali oni nisu toliko efikasni. Nadamo se da će se proširiti. Već su nađeni u Sloveniji, treba malo vremena da stignu do nas. Oni parazitiraju jajna legla smrdibuba. treba da se uspostavi neka ravnoteža. Ovde se ptice i gušteri hrane njima, ali nema prirodne kontrole jer je to vrsta koja je ušla ove u potpuno novi ekosistem – dodaje.

Pored insekticida, postoje i neka kućna sredstva za “uništavanje” ovih ponekad neprijatnih insekata.

Prvo i najbolje rešenje jeste mrežica, koja će zasigurno toliko – koliko štiti stan od njihove najezde.

Osim mrežica, možete se poslužiti žutim papirom. Naime, smrdibube privlači žuta boja, pa će se, ako postavite takav papir u dvorište, na balkon ili na prozor, sve skupiti na njemu.

Treće rešenje je domaća mešavina. Pomešajte vodu i sapun u bočicu s raspršivačem i poprskajte insekte. Možete pomešati i vodu s belim lukom ili nanom, oni ne podnose te mirise.

Izvor. telegraf.rs