Najavljen jak mraz u Srbiji: Nakon njega dolaze dani sa temperaturama od preko 25 stepeni: Ipak, još uvek ne odlažite kišobrane

|

Republički hidrometeorološki zavod je danas najavio da će danas na teritoriju čitave Srbije „protutnjati“ nevreme. Današnji dan u Srbiji protiče u znaku pravog jesenjeg vremena. Nalet pljuskova i grmljavine se očekuje ovog podneva u celoj Srbiji.

„Tokom popodneva na teritoriji Srbije pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavine“, piše na sajtu RHMZ.

Do kraja nedelje jutra će biti hladna, naročito u subotu, kada će ponegde i u nižim predelima biti uslova za slab prizemni mraz, dok se na visokim planinama očekuje mraz na 2 m visine.

U danima vikenda stiže osetniji porast dnevnih temperatura, a počeće da duva i južni i jugoistočni vetar. U subotu posle vedrog jutra, u toku dana malo do umereno oblačno, a kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u nedelju posle podne i u ponedeljak, najpre na severu, zapadu i jugozapadu Srbije. Maksimalna temperatura biće i preko 25 stepena, ponegde i do 27-28 stepena.

Već krajem dana i tokom noći u severnim i zapadnim, a u utorak i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i to zbog uticaja snažnih ciklona sa Atlantika i sa centralnog Mediterana. Ostaće i dalje toplo, zbog jugozapadnog strujanja, ali se zbog čestica peska iz Sahare očekuju obojene, takozvane prljave kiše. Obilnije padavine očekuju se u oblasti Jadranskog mora i na planinama okrenutim Jadranu.

Zatim se 27/28. septembra preko našeg područja očekuje premeštanje hladnog fronta, pa se u svim predelima očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Južno strujanje biće u skretanju na severozapadno i očekuje se prodor svežije vazdušne mase sa severa, pa će i temperature biti u padu za 5 do 7 stepeni.

Izvor: espreso.co.rs