Na ulicama Beograda gužve u najavi: Za sutra najavljena 4 događaja, skoro u isto vreme i na istom mestu

|

Promocija vojnih diplomaca, trka Formule 1, “Europrajd” i šetnja antiglobalista – četiri su velika događaja koji će se održati u Beogradu i to u jednom istom danu, subotu 17. septembra.

Prvi događaj počinje već u 10 ujutru, poslednja dva u 17 časova, pa je neminovno da prestonica već od ranih jutarnjih sati bude pod “opsadnim” stanjem, a sve oči uprte su u to da li će “Eurprajd” i šetnja “antiglobalista” proći bez incidenata.

Prva dva događaja, promocija najmlađih oficira i trka formule 1 iščekuju se sa nestrpljenjem, a sa velikom zebnjom gleda se na preostale dve šetnje.

Ona kojom LGBT populacija završava “Europrajd2022”, i istovremeno “najizazovnija” počinje ispred Skupštine Srbije i završava se na Tašmajdanu, a kao kontra odgovor na nju u isto vreme i u neposrednoj blizini planirana je porodična šetnja.

Iako je MUP zabranio obe manifestacije, to nije sprečilo organizatore ni jedne ni druge šetnje da odustanu. Oni pozivaju pristalice da se okupe u što većem broju.

Svesni mogućih nepovoljnih okolnosti, nadležne institucije, poput Višeg javnog tužilaštva, upozoravaju da će svako okupljanje više od 20 građana biti kažnjeno i da će zajedno sa “policijskom upravom za grad Beograd i osnovnim javnim tužilaštvima preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteteta i spokojstva građana”.

U prve oficirske činove biće promovisano 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA a najboljim kadetima biće uručeni pištolji sa posvetom.

Očekuje se veliki broj okupljenih, što državnih zvaničnika, što predstavnika diplomatskih kora ali i rođaka pripadnika VS koji će prošetati gradskim ulicama.

Taman kad se završi promocija, počinje drugi događaj – trka Formule 1 “Red Bull Show Run Beograd”. I on se održava na Trgu Republike, od 13 do 15 časova, a bolid kojim je osvojena kontruktorska i vozačka titula F1 u 2011. godini, proći će trasom Studentski trg – Vasina – Trg Republike – Kolarčeva – Terazije i nazad.

Učestvovaće i Dejvid Kultard, legenda ovog sporta, a nemačka ekipa Red Bull Drift Brothers prirediće drift šou dok će motociklistička uloga pripasti Litvancu Arunasu Gibiježi, specijalisti za “stunt ride“.

Ovakva manifestacija prvi put se organizuje u Srbiji, zbog čega se očekuje veliki broj domaćih gledalaca ali i inostranih gostiju.

Sve ovo su događaji za koje se ne vezuju neizvesnosti, što nije slučaj i sa šetnjom “Europrajd2022”. Kako je njen organizator Goran Miletić najavio za Blic, zabrana MUP-a neće uticati na njeno održavanje, a nakon što je odbijenja njihova žalba MUP-u, podneli su žalbu Upravnom sudu.

Šetnja počinje 17. septembra u 17 sati ispred Skupštine Srbije a odatle će se, kako je prvobitno najavljeno, šetati Dečanskom do “PrideHouse” u Domu Omladine, potom do Trga republike, Studentskog trga, Uzun Mirkove, Pariske, Bulevara Vojvode Bojovića do Tašmajdana, gde je planirana i žurka.

Prisustvo su najavili izvestilac EU za Srbiju Vladimir Bilčik, ali i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i predstavnici proevropske opozicije.

Kao odgovor na Paradu ponosa, najavljena je i takozvana porodična šetnja u organizaciji “antiglobalista”, koji isto tako ne odustaju od svojeg okupljanja i pored zabranje MUP-a.

Njihova ruta nije objavljena, ali je ranija praksa pozala da se organizuje u blizini onih protiv čijek okupljanja se bune.

Dolazak i podršku “porodičnoj” šetnji najavili su predstavnici desno orjentisanih stranaka poput pokreta “Dveri” i “Zavetnici”.

Ukoliko se posetioci poslednje dve šetnje nađu suviše blizu jedni drugih pitanje je da li će doći do incidenata, a juče je tim povodom reagovalo i Više javno tužilaštvo.

“Policajci mogu da spreče ili prekinu okupljanje”.

Ukazali su da je zabranjeno javno okupljanje više od 20 ljudi, podsetio da se kazne za nepoštovanje kreću od 30.000 do 2 miliona dinara i da je zakonodavac predvideo i mogućnost ograničenja slobode okupljanja.

– Ukoliko uoči održavanja okupljanja ili u toku njegovog trajanja nastupe ove okolnosti policijski službenici su ovlašćeni su da spreče ili prekinu okupljanje – ukazao je u saopštenju viši javni tužilac Nenad Stefanović.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je ranije rekao da “nije homofobičan ni ksenofobičan”, ali da je problem “kako prajd izgleda”, juče nije bio ništa raspoloženiji za komentar.

– Organizatori skupova su zaduženi za organizaciju istih, ja stojim iza svojih ranijih izlaganja o evroprajdu, mada koliko sam razumeo MUP je zabranio tu manifestaciju – rekao je Šapić.

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić kaže da ne očekuje da će biti problema.

– Sva četiri događaja su veliki bezbednosni izazovi, a najkomplikovaniji je svakako “Prajd”. Mislim da MUP ima kapacitete da sve drži pod kontolom. A onima koji imaju nešto protiv Parade ponosa poručujem da tog dana odu na Košutnjak. Svako ima pravo na mirno okupljanje, a neodržavanje bi nanelo dosta štete državi – ističe Dragišić.

On smatra i da je sama zabrana Prajda prilično problematična.

– Ustavni sud je ranijih godina objasnio da ne možete da zabranite nekom da šeta. U svakom slučaju mislim da je žandarmerija sposobna da sve drži pod kontrolom – kaže Dragišić.

Izvor: kurir.rs