Muškarac (45) iz Medveđe preminuo od uboda stršljena: Nije ni stigao da pozove Hitnu, a već je izdahnuo

|

Četrdesetpetogodišnji muškarac iz Medveđe preminuo je od ujeda stršljena. Tragedija se dogodila juče oko 11 sati. Čovek je izdahnuo na kućnom pragu, ne stigavši ni da pozove Hitnu pomoć.

Kako kažu meštani, stršljen ga je ujeo u venu na vratu, što je bilo kobno za njega.

Radio je u ogranku Elektrodistribucije u Medveđi. Za njega kolege kažu da je pre svega bio dobar drug, vredan i pošten radnik, kao i dobar domaćin, piše Jugmedija. Iza sebe je ostavio suprugu, dvoje dece, majku i oca, kao i sestru.

Stršljen je vrsta insekata iz roda osa, ali je po veličini dosta veći od osa – pojedine vrste narastu i do 5.5 cm u veličini. Ujedi po ekstremitetima su bezopasniji od uboda u predelu glave i vrata. Posebno su opasni ubodi koji se jave u predelu usne šupljine.

Ako vas je ujeo stršljen, mesto uboda dobro isperite hladnom vodom i sapunom. Kvasite mesto hladnom vodom ili stavite led u krpu i hladite mesto uboda kako biste smanjili otok i upalu. Popijte neki lek iz roda antihistaminika kako biste smanjili verovatnoću za razvoj alergijske reakcije.

Nakon što ste ohladili mesto uboda, možete ga namazati nekom od krema koje sadrže kortikosteroid ili antistaminike. Bol može potrajati i nekoliko sati, pa ukoliko je izražen i ukoliko nemate alergiju možete popiti neki od lekova za bolove iz roda paracetamola ili ibuprofena.

1056156580

Ukoliko se ipak loše osećate, krenulo je da se širi crvenilo, otok, bol, javite se u najbližu hitnu pomoć ili neka vas neko od vaših od ukućana odvede u najbližu hitnu pomoć radi dalje nege.

Izvor: espreso.co.rs