Možete izbeći kaznu čak i ako vas usnimi “Oko sokolovo”: Imate samo 5 minuta da obavite važnu stvar

|

“Oko sokolovo” već duže vreme snima i kažnjava nepropisno parkirana vozila po Beogradu, ali i po ostalim gradovima širom Srbije. Iako je prošlo dovoljno vremena, ne znaju baš svi sve o njemu.

Velika nedoumica je bila oko toga da li kontrolori odmah naplaćuju kaznu ako vide da za neko vozilo nije plaćen parking ili vozači imaju pet ili čak 15 minuta “lufta” dok ne pošalju SMS poruku, trknu do trafike, ili iskoriste opciju plaćanja preko aplikacije.

“Od trenutka opažaja od strane kontrolora, odnosno prolaska “Oka sokolovog”, korisnik, to jest vozač, ima mogućnost da u roku od pet minuta plati parkiranje. U praksi to znači da ako neko, primera radi, parkira i uđe u prodavnicu ili ode do table da proveri u kojoj je zoni ili odlazi do trafike da dopuni kredit ili kupi e-parking satnu kartu, i u nekom trećem-četvrtom minutu, dakle pre isteka roka od pet minuta, pošalje SMS, plati parkiranje preko aplikacije ili e-kartom, on neće dobiti kaznu, odnosno elektronsku dnevnu kartu”, objašnjavaju iz “Parking servisa”.

Međutim, ni tu ne prestaje dilema oko toga kako će “Oko sokolovo”, preciznije ljudi u njemu, znati u kom trenutku je neki vozač parkirao automobil, odnosno kada počinje da teče tih čuvenih pet minuta.

Sistem funkcioniše tako da kontrolor ili sistem “Oko sokolovo” prolaze ulicom, kontrolišu tablice i ukoliko za određeno vozilo nije plaćen parking ili je isteklo vremensko ograničenje u datoj zoni, sistem (na isti način kao i kontrolor) ga “usnimi” i odmah formira elektronsku dnevnu kartu (kaznu). Ipak, ona se ne izdaje do isteka roka od pet minuta. Ukoliko u tom roku korisnik plati parkiranje, neće mu biti izdata elektronska dnevna karta! U slučaju da ne plati, elektronska dnevna karta koja je formirana u prvom minutu prilikom opažaja, automatski se izdaje i može se proveriti na sajtu “Parking servisa”, objasnili su detaljno iz ovog gradskog preduzeća.

To znači da se u teoriji može desiti da vas “Oko sokolovo” usnimi istog trena nakon što ste se parkirali i tada kreće da teče tih famoznih pet minuta “lufta”, a može da se desi i da vaš automobil opazi tek naknadno prilikom prolaska. Međutim, čak i tada ostaje tih pet minuta fore za plaćanje.

Izvor: blic.rs