Mnogi ne znaju pravo ime i poreklo Mire Banjac: Otac joj imao veze sa Amerikom – Glumica se sa majkom nije videla 4 godine

|

Legendarna glumica Mirjana Banjac, poznatija kao Mira Banjac rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku. Danas sa sinom Branimirom Branom Jovanovićem živi u Novom Sadu. Pozorišnu karijeru je počela u Sremskoj Mitrovici. Igrala je u Narodnom pozorištu u Banjaluci i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Od 1970. godine je bila član „Ateljea 212“ gde je ostvarila brojne značajne uloge.

Televizijsku karijeru otpočela je 1964. godine ulogom u filmu “Boj na Kosovu” i do sada je ostvarila više od 160 uloga u televizijskim filmovima i serijama, dugometražnim i kratkim filmovima, a mnogima je omiljena glumica koju volja za radom i vedar duh ne napuštaju ni u poznim godinama.

Ono što je naročito zanimljivo jeste glumičina životna priča. Majka joj je bila rodom iz Erdevika, a otac je veći deo života proveo u Detroitu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). On je potomak Sremaca koji su emigrirali u Ameriku, a u Erdevik je prvi put došao tek kada je imao 21 godinu. Mirini roditelji su se venčali, a da se nisu ni poznavali. Otac nije govorio srpski, a majka engleski. Ipak, ostali su četiri godine u braku u kome su dobili ćerku Miru.

Posle četiri godine on je poželeo da se vrati u SAD, uz obećanje da će poslati kartu za suprugu i ćerku, kako bi svo troje bili zajedno. Obećanje je ispunio, ali Mirini ujaci nisu dopustili da ona i majka krenu na tako dalek put. Zbog toga su ostale u Erdeviku.

Pred sam početak rsta majka se zaposlila u fabrici šećera u Beogradu, a Mira je živela sa bakom i tetkom s očeve strane. Granice su bile zatvorene, pa se majka i ćerka nisu mogle videti pune četiri godine.

Izvor: nportal.rs