Ministarka Grujičić najavila novi zakon: Milionska kazna za pušenje u zatvorenom prostoru

|

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru završen i da čeka da se uskladi sa ostalim zakonima, i podvukla da je veoma važno da kaznena politika bude dobro sprovođena.

“Ono što je važno je kaznena politika, koja mora da bude dobro sprovođena, tj. inspekcije moraju da idu u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti”, izjavila je ministarka zdravlja.

Njime je predviđena potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima, pre svega u restoranima i kafićima.

“Odmah sutra bih uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru. Zakon je završen, sada ide na zakonodavstvo da se uskladi sa ostalim zakonima i da se vidi da li neke članove treba menjati”, rekla je ministarka zdravlja dr Danica Grujičić.

Ona je napomenula da zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima ne zavisi samo od nje, već svaki zakon ide na uvid svim ministarstvima i da “nekad neko ima nekakvu primedbu, a nekad ne”.

“Mislim da više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Nema nikakvih problema, tu je ćebe, grejalica, a bašte su leti otvorene svuda, pa neka puše do mile volje ako hoće. A da ne spominjem da treba misliti na karcinom pluća koji je u Srbiji u porastu, jer je dokazano da 95 odsto obolelih od tog tumora čine pušači ili oni koji su bili dugogodišnji pušači”, rekla je Grujičić.

Ona je takođe istakla da je i protiv korišćenja elektronskih cigareta, koje kako je navela, nisu ništa manje opasne od običnih.

Izvor: kurir.rs