Ministar odbrane Miloš Vučević: Vojska u stanju pripravnosti zbog Kosova, dignut nivo borbene gotovosti

|

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je, po naredbi predsednika Aleksandra Vučića, Vojska Srbije u stanju pripravnosti i podignut je nivo borbene gotovosti, zbog situacije na Kosovu.

Vučević je rekao da je Srbija ozbiljna država i da zato nikom ne treba da se igra „ratnih igara“.

„Mi ne možemo biti opušteni, a zalažemo se za dijalog“, istakao je on za Hepi televiziju.

Poručio je da je vojska spremna da izvrši svaki nalog Vučića, koji joj je glavnokomandujući, štiteći sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu, „i u to niko ne treba da sumnja“

„Srbija je za dijalog. Bolje je hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan biti u tranšeji ili rovu“, ocenio je Vučević.

On je upozorio da kad Srbija priča o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska mnogostruko jača nego što je bila, ali da postupa po nalogu državnog vrha i predsednika.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević posetio je juče Generalštab Vojske Srbije, prvi put po stupanju na novu dužnost. Ministra Vučevića ispred počasnog stroja Garde dočekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa članovima Kolegijuma.

Na sastanku koji je usledio, general Mojsilović poželeo je ministru Vučeviću uspeh u obavljanju nove funkcije, a potom predstavio organizaciju i osnovne zadatke Vojske Srbije, kao i starešine na ključnim rukovodećim i komandnim dužnostima u našoj Vojsci. General Mojsilović obavestio je ministra Vučevića o bezbednosnoj situaciji i stanju operativnih sposobnosti Vojske koje u potpunosti obezbeđuje izvršenje svih dodeljenih misija i zadataka.

Ministar Vučević izjavio je nakon sastanka da niko ne treba da ima dilemu da će se nastaviti sa opremanjem i naoružavanjem naše Vojske i poboljšavanjem standarda njenih pripadnika tako da ona bude snažan, odvraćajući faktor za sve koji ne žele dobro Republici Srbiji.

– Pre svega želim da kažem da je velika čast biti član Vlade Republike Srbije, i to resorni ministar odbrane, i da iskažem posebnu zahvalnost načelniku Generalštaba generalu Mojsiloviću, svim starešinama Generalštaba na današnjem sastanku, na referatu i obaveštenju o stanju u Vojsci Srbije, na analizi bezbednosne situacije i na teritoriji Republike Srbije, ali i u regionu. Kao ministar odbrane i član Vlade Republike Srbije, poštujući smernice i naloge predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, i politike Vlade Republike Srbije, staraću se, zajedno sa Generalštabom, da stvaramo što bolje uslove za sve pripadnike Vojske Srbije, za bolji životni standard, za veće plate, za bolju opremu. Vojska Srbije je spremna da odgovori na sve izazove i uopšte nemam dilemu da naša Vojska zna koji su joj osnovni zadaci poštujući naravno politiku naše države – istakao je ministar Vučević.

Izvor: rs.n1info.com