Milicu je usred zime ostavila majka: Cela Srbija je plakala zbog njene priče, sada je uspešna novinarka i glumica

|

Zorana Lazarević. Milica Nikolić. Milica Mršulj. Tri imena, jedna osoba, a priča zbog koje je te zime 1994. godine plakala cela Srbija.

U kartonskoj kutiji u Ulici cara Lazara u Gnjilanu 5. februara 1994. godine ostavljena je devojčica. Danas je uspešna žena, novinarka i glumica.

“Imala sam pet godina, 1999, kada sam saznala da sam usvojena i to na ružan način, od dece na ulici. Oni su to čuli od roditelja, pa su se malo igrali rata protiv mene. Posle sam saznala da sam usvojena sa tri i po meseca i da sam rođena sam na Kosovu.”, započinje svoju priču Milica.

Ljubiša i Svetlana iz Leskovca nisu mogli da imaju dece pa su usvojili ovu devojčicu.

“Sećam se, majka mi je tada to lepo objasnila i ja sam to, kako kažu, lepo prihvatila. Tad mi je mama objasnila da nije mogla da me rodi, ali da me je nosila u srcu, kao i da me je druga teta rodila. Ona nije mogla da me zadrži, a da su oni silno želeli bebu.”, priča Milica.

Kada je porasla u njoj se javila želja da sazna ko su joj pravi roditelji.

“Nikad me nije zanimalo do 16. godine da saznam. Sve do 16. godine bila sam ubeđena da sam bila u domu za nezbrinutu decu u Beogradu. Kad sam ušla u pubertet, kad je krenulo prvo zaljubljivanje, druženje, razmišljala sam, šta ako slučajno na taj način upoznam nekog ko mi je brat ili sestra, da mi je rod, da sretnem majku ili oca na ulici, a da ne znam ko su? Plašilo me je sve. Tad se otvorila ta tema, pitala sam roditelje, rekla sam “volela bih da znam ko sam, šta sam, odakle sam”. Tad su mi rekli da ni oni ne znaju sve, idemo u centar za socijalni rad i pokušaćemo da saznamo. Tamo sam saznala da sam sa Kosova.”, ističe ona.

Do papira i prvih informacija teško je došla, ali čim je saznala gde je pronađena klupklo je počelo da se odmotava.

“Do tih papira sam mnogo teško došla, sva vrata su mi bila zatovrena. Sve je bilo nekako baš sumnjivo, kasnije sam saznala da mi je otac bio uticajan čovek na Kosovu, kao i da je on sve to, navodno, zataškivao. Pokojni tata mi je rekao da sam usvojena u Gnjilanu, i da me je biološka majka napuistila jer je to morala. Kad sam saznala gde, nije mi bilo svejedno. Oni su znali informaciju da sam pronađena pored neke škole, mislim da je bila muzička u pitanju, kao i da se ulica zvala Cara Lazara. Zato što je bila Ulica cara Lazara, u bolnici su mi dali ime Zorana Lazarević, pošto sam pronađena u zoru u toj Ulici cara Lazara.”.

Pomoću jedne facebook grupe pronašla je prve informacije o sebi. Na kraju je pronašla i biološku majku koja ju je ostavila.

“Htela sam da je pitam zašto. To sam i u knjizi zapisala “I tikva ima korene”. Prvo, ja sam tad bila devojka, znala sam da ću jednog dana biti majka i nečija žena. Zanimalo me je da znam, da ne daj bože, naletim na nekoga ko mi je rođak. Do susreta je došlo preko ljudi, na kraju mi se javio njen brat od strica, koji mi je rekao ko je ona. Zanimljivo je da sam morala da pričam sa sedam žena, jer je 1993. na 1994. čak njih sedam napustilo svoju decu. U razgovoru sa svakom od njih pričala sam o tome kada je koja napustila svoje dete i zašto. Onda sam došla do nje, pozvala je. Znala sam da ima porodicu, sve i nisam želela da joj kvarim tu idilu. Prvo nije htela da prizna, pa je onda rekla da je to neka njena rođaka, i na kraju je ipak priznala sve, došla je u Leksovac. Zagrlila me je, počela je da plače… Ne mogu da kažem da sam bila ravnodušna u tom trenutku…”, priča ona.

Milica je sada uspešna i ispunjena žena. Objavila je dve knjige, a nakon porodiljskog planira da nastavi da se bavi glumom.

Izvor: blic.rs