Meteorolog otkrio hoće li biti snega u februaru: Evo kog dana će se Srbija potpuno zabeleti

|

Goran Mihajlović, meteorolog, saopštio je da će u Srbiji narednih nekoliko dana biti toplije, u nekim mestima čak i do 10 stepeni, a već sledećeg vikenda očekuje nas hladnije vreme uz susnežicu i sneg. On je takođe otkrio da li će u februaru biti više snega.

U nižim predelima očekuje se prestanak padavina, dok će na planinama biti snega i dalje, ali neće biti povećanja snežnog pokrivača.

“Već ga svakako ima dovoljno u planinskim predelima za skijanje, sankanje i sve one zimske radosti zbog kojih i idemo na planine”, rekao je Mihajlović za RTS.

On još kaže da se već sutra očekuje delimično razvedravanje.

“Ono što možemo da kažemo za narednu nedelju jeste to da će biti malo toplije vreme u odnosu na prethodnih nekoliko dana. Maksimalna temperatura biće između 4 i 8, a sredinom sedmice u pojedinim mestima biće i 10 stepeni”, rekao je meteorolog Mihajlović.

On je još rekao da nas zbog toplijeg vremena očekuje i otopljavanje snega u gradovima.

“Od utorka do četvrtka u nižim predelima moguća je kiša, a u brdsko-planinskim predelima i sneg sa manjim povećanjem snežnog pokrivača”, rekao je Mihajlović.

Nešto hladnije vreme prognozira se za naredni vikend, dodaje Mihajlović, kada se i očekuje da kiša pređe u susnežicu i sneg.

“Možemo računati na još malo snega krajem sledeće nedelje a i narednog vikenda, a onda u prvih 10-15 dana u februaru imaćemo hladno vreme, ali bez padavina, uz umerene jutarnje mrazeve”, kaže Mihajlović.

On kaže da snega najviše ima na Kopaoniku, visina snežnog pokrivača.
je 63 centimetara.

“Crni vrh ima nekih 25 centimetara, Zlatibor ima 15, Stara planina dvadesetak. Na planinama generalno ima između 15 i 20 centimetara snega, ako izuzmemo ovih 60 na Kopaoniku”, rekao je meteorolog.

“Padao je sneg slabog intenziteta, pri temperaturu od 0 i 1 stepen i imali smo toplo tlo tako da nije bilo obilnih padavina da bi se zadržavao sneg, a ni neke niske temperature. Da je temperatura bila nekoliko stepeni ispod nule, onda bi i to zadržavanje snega bilo značajnije i imalo bi ga više”, kaže Mihajlović.


Govoreći o tome hoće li biti snega do kraja zime, kaže da za sada se može reći da je ovo pravi zimski period – snežne padavine i temperature koje su granicama višegodišnjih vrednosti.

“Posmatrajući opšte karakteristike februara, druga polovina februara bila bi nešto iznad proseka i što se tiče temperature i padavina u okvirima proseka, što nam govori da bismo ipak imali nešto toplije vreme i da možda još uvek rano zaključiti da je ovo bio neki najhladniji period zime. Sačekaćemo da prođe zima pa ćemo da analiziramo”, kaže on.

On još dodaje da nema naznaka da ćemo biti nov hladni talas.

U plavnim delovima Srbije najviše se plaše porasta vodostaja i izlivanja reka, a ovaj meteorlog kaže da nema razloga za strah.

“Aktuelno upozorenje odnosi se samo na Savu kod hidrološke stanice Šabac, gde imamo i redovnu odbranu od poplava. Hidrolozi prognoziraju da će doći do stagnacije vodostaja, pa je ovaj sneg na neki način pomogao da se te padavine zadrže na tlu, i to pre svega u planinskim predelima i u jugozapadnoj i južnoj Srbiji, gde je i bilo najviše problema”, rekao je Mihajlović.

On naglašava i da nema naznaka da biti naglog topljenja snega, koji bi mogao da pogorša hidrološku situaciju.

Izvor: telegraf.rs