Marko po treći put državni prvak iz matematike – Vranjski gimnazijalci doneli 4 medalje na Olimpijadi: Oni treba da budu uzor mladima

|

U moru vesti o tragedijama i rijaliti učesnicima, dostignuća srpskih srednjoškolaca nepravedno padaju u zapećak, a Srbija i te kako ima čime da se pohvali. Marko Dojčinović, učenik trećeg razreda Pravno – poslovne škole u Nišu, smer finansijski administrator, već treću godinu zaredom osvaja prvo mesto na takmičenju iz matematike na kojima učestvuju đaci iz srednjih škola. Ove godine konkurenciju su činila 83 kandidata iz 32 škole.

I pored neospornog talenta, i sam Marko kaže da bez puno rada nije moguće postići dobre rezultate, a da su glavni “krivci” za njegova dostignuća, nastavnica i profesor. Matematika je njegova ljubav još iz Osnovne škole.

“Iako nisam išao na takmičenje iz matematike tada, imao sam odličnu nastavnicu matematike Vesnu Jović, koja je postavila temelj na moje znanje iz matematike. Kada sam došao u srednju školu, moj mentor Saša Manić je prepoznao moj talenat, pa sam vežbajući sa njim zavoleo ovaj predmet”, ispričao je Marko za Niške vesti.

Marko je pohađao Osnovnu školu “Bubanjski heroji”. Na takmičenju je konkurencija bila jaka kao i svake godine, ali je uspeo da se izbori za prvo mesto sa 13,2 poena više od drugoplasiranog takmičara.

“Profesor Saša i ja krenemo polako da se spremamo par meseci pre takmičenja, a onda dve nedelje pre takmičenja intenzivno vežbamo po tri – četiri sata dnevno svaki dan”, otkriva “taktiku” Marko.

Profesor Saša Manić već godinama unazad sa svojim učenicama osvaja prestižna mesta na državnim takmičenjima iz ove oblasti. Takođe, Marta Sokolović i Anđela Popović, učenice drugog i četvrtog razreda ove škole na državnom takmičenju, pojedinačno su osvojile treće mesto.

Na 9. Nacionalnoj geografskoj olimpijadi koja je 5. do 7. maja održana na Kopaoniku učenici vranjske Gimnazije “Bora Stanković” osvojili su četiri 3. mesta, odnosno bronzane medalje, prenose Južne vesti.

Od sedmoro gimnazijalaca iz Vranja koji su učestovali na ta takmičenju, medalje su doneli Danilo Jovanović, učenik 2. razreda IT smera, kao i Helena Vasić, Bogdan Trajković i Bogdan Milenković, učenici 3. razreda prirodno-matematičkog smera.

“Učenike su do zapaženih rezultata predvodili njihovi mentori i profesori Dragan Antić i Vesna Bogdanović”, saopštili su iz Gimnazije.

Izvor: espreso.co.rs