Marko kreće u pohod na Kilimandžaro sa 25 kg na leđima: U ovaj podvig ide iz jednog humanog razloga – Da pomogne drugima (FOTO)

|

Marko Nikolić (36) iz Vranja, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i fitnes menadžer, koji već pet godina živi i radi u Kuvajtu, krenuće 3. juna u na vrh Kilimandžaro kako bi Vranjankama Adrijani Simeonovoj, Nadici Stošić i Snežani Stanković pomogao da sakupe novac za lečenje, koji im je neophodan.

On će na “Krov Afrike” krenuti sa rancem na leđima, koji je težak skoro 25 kilograma, a plan mu je da za četiri do pet dana osvoji Uhuru peak (5.895 m), najviši vrh Kilimandžara. Nada se da će njegov poduhvat “Za naše tri do vrha” privući dovoljno medijske pažnje kako bi obolele sugrađanke sakupile preostali novac neophodan za lečenje u inostranstvu.

– Cilj ove akcije je da se animira javnost kako bi sakupio preostali iznos za lečenje Nadice Stošić, Snežane Stanković i Adrijane Simeonove. Želim da pomognem, jer znam da im je svaka pomoć u ovom trenutku potrebna. Ne postoji neki poseban razlog, jednostavno jaka želja da svi zajedno uradimo nešto dobro i humano. Ne poznajem ih ali nadam se da cemo se jednog dana upoznati – rekao je Marko za “Blic”.

On je za uspon na „Krov Afrike“ izabrao takozvanu ‘”Machame” rutu, koja važi za jednu od najtežih.

– Želim da testiram svoje granice, pa ću probati da sa preko 20 kilograma teškim rancem na leđima osvojim vrh Uhuru peak na 5.895metara nadmorske visine. U mom timu biće osam članova. Najteže će mi biti to što nisam do sada imao visinske pripreme. Fizički sam izuzetno spreman, ali kada su u pitanju velike visine, aklimatizacija igra najveću ulogu pored fizičke spreme, kaže Marko.

On dolazi bukvalno sa nivoa mora, iz Kuvajta gde živi, a da će se za svega nekoliko dana morati da se popne na skoro 6.000 metara nadmorske visine, što može predstavljati veliki problem.

– To je ogromna promena za organizam. Postoji veliki rizik od dobijanja visinske bolesti, koja nastaje pri brzom usponu koji ne dozvoljava telu da se prilagodi uslovima koji vladaju na visini. Dodatni otežavajući faktor je težina koju ću imati na sebi a to je između 20 do 25 kilograma. Ipak, nadam se da će sve proći kako treba. Šta god da se desi, ne vraćam se dok ne osvojim vrh sa preko 20 kilograma na leđima. – kaže Marko.

Humanitarna akcija “Za naše tri” pokrenuta je u Vranju u martu, kako bi se sakupila sredstva za lečenje u inostranstvu za Nadicu, Snežanu i Adrijanu, a akciju su podržale i mnoge javne ličnosti. Marko se nada da će njegov poduhvat biti uspešna završnica te humanitarne akcije.

– Otkako smo pokrenuli akciju “Do vrha za naše tri” uplate su počele drastično da rastu, što je odlično. Veliki sam optimista, iz organizacije kažu da će moj uspon na vrh biti završni udarac za prikupljanje preostalog iznosa, jer je pažnja javnosti ogromna i svi su uključeni u akciju, rekao je Marko.

– “Machame route” je takođe nazvan i “Viski ruta” jer je jedna od najpopularnijih ruta na Kilimandžaru, ali je u isto vreme i veoma teška ruta. Ukupna dužina rute Machame je oko 70 kilometara penjanja. Preporučuje se iskusnim penjačima koji su se već ranije aklimatizovali i koji su fizički spremni – rekao je Marko.

Ovo nije prva Markova humanitarna akcija. Pre pet godina je krenuo u trku dugu 1.000 kilometara od Niša, gde je tada živeo, do Atine, kako bi skrenuo pažnju javnosti i apelovao na sve ljude dobre volje da pomognu u sakupljanju 50.000 evra za lečenje jednogodišnje Teodore Cvetanović, kojoj je bila potrebna transplantacija koštane srži u Bolonji.

Izvor: espreso.co.rs