Marjeta otkriva recept za život sa penzijom od 40.000 dinara: Penzioneri u Srbiji žive od danas do sutra

|

Ekipa portala „Nova“ posetila je Marjetu J. (70) iz Beograda koja se onlajn prijavila za penzionersku karticu koja bi trebalo da joj omogući neke popuste i pogodnosti. Ona ističe da penzioneri u Srbiji teško žive, ali da ona uz čekove, odložena plaćanja i razumno trošenje novca uspeva da podmiri svoje potrebe.

Sagovornica pomenutog portala za penzionersku karticu sa popustima čula je preko televizije.

„Svidela mi se ideja. Međutim, kad malo bolje razmislim – nije baš to nešto. Ja imam te razne kartice i skupljam te bodove. Prikupljanje ovih bodova je malo neobično. Na 500 dinara jedan bod, kako sam ja informisana. Verovatno će penzionerima koristiti koji idu u pozorišta ili na izložbe. Dok to ne zaživi, mi još ne možemo znati“, kaže Marjeta.

Marjeta kaže da joj se mogućnost prijave onlajn jako dopada, jer je videla velike gužve i penzionere u redovima koji su ipak navikli na tradicionalne načine prijave.

„To su takvi redovi ispred PIO fonda, ali sam čula da jako brzo ide i da su penzioneri zadovoljni. Međutim, ovo je mnogo bolji način da se ne stoji tamo, tako da biće to dobro“, ističe ova penzionerka.

I pored povećanja penzija u prethodnom periodu, penzioneri širom Srbije suočavaju se sa poteškoćama i velikim poskupljenjima, pre svega, osnovnih životnih namirnica, koja su konstantna i nepredvidiva.

Marjeta je svoj radni vek provela u kulturi, pa kako kaže, nije imala veliku platu, a samim tim ni penziju. Otkrila je kako živi sa svojih 40.000 dinara.

„Imam par tih kartica i čekove, nešto platim odloženo, nešto na rate i to mi vrlo uspešno ide. Nemam nikakva dugovanja. Snalazim se. Mislim da je danas penzionerima veoma teško, osim nekom određenom postotku ljudi. Većina se bori“, otkriva ova Beograđanka.

Beograd 16. mart 2023. Prijavljivanje prnzionera za penzionerske kartice, penzionerka Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Penzionerka priznaje da svako jutro zajedno sa svojim prijateljicama uz kafu proverava popuste koji su tog dana aktuelni u trgovinama.

„Prolazimo, provlačimo se, ali nemamo za neke malo šire stvari. Da se ode na godišnji odmor, to je već malo teže. Ta poskupljenja, pa to je svakodnevno. Odete i za tri stvari date 500 dinara – to je katastrofa. Iz dana u dan je sve skuplje. Evo, sad najavljuju povećanje za oktobar, pa mi dok stignemo do oktobra i te cena kako idu, bićemo na istom. Ne možemo nikako da stignemo da bismo rekli da mi penzioneri dobro živimo“, ističe penzionerka.

Kaže i da su neka od prethodnih povećanja penzija bila značajna, ali da su se njima pokrivala stara dugovanja.

Smatra da uopšteno penzioneri u Srbiji žive od danas do sutra.

„Čujem po prodavnicama penzionere samo idu i kukaju šta je poskupelo, šta ne mogu da kupe. Puno penzionera ima neki dodatni poslić, kao što ja imam, kao i moj komšija ima. Ljudi moraju da rade u poznim godinama, da bi se koliko toliko živelo normalno“, zaključuje Marjeta.

Izvor: nova.rs