Lista od 18 prekršaja zbog kojih će policija moći da vam oduzme automobil: Menja se zakon u Srbiji, ovo su predložene izmene

|

Prema predloženim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji bi u martu trebalo da prođe Vladu i nađe se pred poslanicima, vozilo će biti oduzimano samo onim vozačima koji su u prethodne dve godine već pravosnažno osuđeni za neki od ovih prekršaja sa spiska, i to do pravosnažnog okončanja prekršajnog postupka, bez obzira na to da li je vozač vlasnik vozila ili nije.

„Ovu listu mogli bismo da nazovemo crna lista prekršaja jer se odnosi na najopasnija ponašanja u saobraćaju“, kaže za Novosti Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

„Reč je o privremenom oduzimanju vozila do okončanja postupka, a sud, po postojećim propisima, ima mogućnost da u postupku vozilo oduzme i trajno. Ove izmene su hitne, a paralelno sa njima radi se i na novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji bi trebalo da bude završen do Nove godine, i po kom bi sud u određenim situacijama imao ne mogućnost, nego obavezu oduzimanja vozila.“

Na pitanje da li je ovako drakonska mera u skladu sa Ustavom, Okanović odgovara da ona nije drakonska, s obzirom na težinu prekršaja, i da je u skladu sa Ustavom.

Naime, Zakon o javnom prevozu već predviđa trajno oduzimanje vozila taksistima koji rade „na divlje“, odnosno nelegalno. Taj propis je donet 2006, a Ustavni sud Srbije šest godina kasnije donosi odluku da on nije protivustavan.

„Nadam se da nikom neće biti oduzet automobil i da će se svi ponašati u skladu sa propisima“, dodaje Okanović.

I Verica Mijović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koja takođe učestvuje u radu na izmenama Zakona, pozitivno ocenjuje meru privremenog oduzimanja vozila:

„Vozila će privremeno biti oduzimana od učinioca težeg prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima, koji je u poslednje dve godine osuđivan za teže prekršaje iz ove oblasti. Pod tim težim prekršajima podrazumeva se vožnja bez vozačke dozvole, nasi1nička vožnja i slično.“

Evo zbog kojih sve prekršaja će vam biti privremeno oduzeto vozilo, naravno, ukoliko se usvoje predložene promene i dopune Zakona:

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila, 2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na 0pijate, 3. Prekoračenje brzine za više od 100 km/h van naselja, 4. Prekoračenje brzine za više od 90 km/h u naselju, 5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni „30“, 6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja, 7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača, 8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.), 9. Prolazak kroz najmanje 2 crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, 10. Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije, 11. Vožnja bez ijedne položene vozačke kategorije, 12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom, 13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog prikupljenih kaznenih poena, 14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja, 15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu, 16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu, 17. Preticanje kolone pod pratnjom i 18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom.

Kao napomena se navodi sledeće: Vozilo će se oduzimati do pravosnažnog okončanja prekršajnog postupka, ako je vozač u prethodne dve godine pravosnažno osuđen za neki od ovih prekršaja bez obzira na to da li je vozač vlasnik vozila ili nije.

Izvor: espreso.co.rs