Ko je bila kraljica Elizabeta? Monarh koji je najduže vladao u Britaniji – Bile su male šanse da nasledi presto, ali sudbina je imala druge planove

|

Kraljica Elizabeta druga rođena je 21. aprila 1926. godine u Londonu, a presto je preuzela 6. februara 1952. godine. Po broju godina provedenih na prestolu 2015. premašila je i kraljicu Viktoriju i proglašena je najdugovečnijim monarhom u britanskoj istoriji.

Elizabeta je bila starija ćerka princa Alberta, vojvode od Jorka, i njegove supruge Elizabete. Kako je bila ćerka mlađeg sina kralja Džordža Petog, mlada Elizabeta imala je veoma male šanse da ikada nasledi presto. Međutim, sudbina je imala druge planove.

Njen stric, Edvard Osmi, odlučio je da abdicira 11. decembra 1936. godine. Sledeći u liniji za presto bio je Elizabetin otac. Iako je Elizabeta u to vreme bila dete, bilo je jasno da postoji mogućnost da će jednog dana naslediti presto, pa se porodica posvetila pripremama za taj dan.

Obrazovanje buduće kraljice pratila je njena majka. Brigu o deci poverila je guvernanti Merion Kraford, a u palatu su redovno dolazili nastavnici muzičkog i jezika, kako bi podučavali Elizabetu ali i njenu mlađu sestru. Veruje se da je tada sanjala o svom budućem suprugu, svom daljem rođaku Filipu, nekadašnjem princu Grčke i Danske, kojeg je upoznala kada je imala svega 13 godina i u kojeg se zaljubila.

Ubrzo po povratku iz Južne Afrike 1947. Elizabeta se verila sa Filipom Mauntbatenom. Venčali su se 20. novembra 1947. godine. Veče uoči venčanja, kralj Džordž Šesti doneo je odluku da Filip ponese titulu vojvode od Edinburga, a nakon venčanja, Filip i Elizabeta nastanili su se u Londonu. Posle godinu dana dobili su naslednika. Princ Čarls rodio se u Bakingemskoj palati 14. novembra 1948. godine. Dve godine kasnije Elizabeta je rodila princezu Anu, u avgustu 1950. godine.

Bila je čuvena po svojim ergelama i ljubavi prema ovim plemenitim životinjama i jahanju. Obožavala je konjske trke, a veliku ljubav kraljica je gajila i prema psima, ali i prirodi. Obožavala je lov, i bila je vrlo iskusna u tome, a svaki slobodan trenutak bi koristila da ode na neko od svojih imanja da uživa u šetnjama i jahanju.

Ostaće upamćena i kao jedna od najbogatijih žena sveta, ali i kao monarh koji je ugostio ubedljivo najviše svetskih zvaničnika i u svom kabinetu “preslišao” mnoge britanske premijere.

Izvor: telegraf.rs