Kazne idu i do 50.000 dinara, ali šta ako nisam kod kuće kada dođe popisivač: Odgovor iz prve ruke na pitanje koje zanima sve Srbe

|

Popis stanovništva u Republici Srbiji najavljen je za ovu jesen, i već se priča o kaznama. Budući da građani Srbije imaju dosta pitanja u vezi popisa, Republički zavod za statistiku oformio je internet sajt na kojem se mogu pronaći odgovori na pitanja koja zanimaju veliki broj građana.

Od osnovnih informacija o popisu do specifičnih pitanja, Zavod je odgovorio i na najčešće situacije u kojima bi se mogli naći naši građani koji će učestovovati u popisu.

Jedno od njih jeste i sledeće, pošto je kazna vrlo visoka – 50.000 dinara. Šta se dešava u situaciji kada popisivač dođe a u kući ne zatekne nikog od ukućana? Usledio je odgovor iz prve ruke.

“Ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada kod kuće nema nikoga ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da građani pozivom na bespatan broj info-centara mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja”, stoji na sajtu.

Građani se takođe interesuju i za druge situacije, naročito one kad svi članovi domaćinstva nisu prisutni iz opravdanih razloga poput studenata, onih koji rade ili se školuju u inostranstvu – šta onda? I te odgovore možete pronaći na istom sajtu.

Što se tiče utvrđivanja identiteta članova domaćinstva, to će se uraditi ovako:

Realno se može očekivati da će broj stanovnika ovim popisom biti manji nego ustanovljen broj iz 2011. godine – smatra Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor: kurir.rs