Kakav hvalospev Tonija Nadala o Novaku, konačno priznao da je bolji od Rafaela: “Đoković je čudo koje evoluira”

|

Srpski teniser Novak Đoković je oduševio ceo svet svojim izdanjem u Melburnu. Čak i najveći kritčari i rivali morali su da se poklone i skinu mu kapu, jer ovakva dominacija u drugoj nedelji nekog Grend slema nije zabeležena.

Ređale su se čestitke sa svih strana, a dve najvažnije zabeležene su od njegovih rivala, Rodžera Federera, koji je pokazao gospodstvo i manire, ali i od Rafaela Nadala, koji je, doduše malo kasnije, pokazao divljenje prema onome što je Novak uradio.

Takođe, oglasio se i Rafin stric Toni, koji je imao hvalospev o Novaku u kolumni za El Pais koju je naslovio sa “Đoković, čudo u stalnoj evoluciji”.

Znao je Toni ranije da “pecka” Novaka, ali sada je pokazao koliko mu se divi i priznao čak i da je bolji od njegovog bratanca rečima “njegova igra je nesumnjivo najkompletnija na turu”.

Prenosimo u celosti njegovu kolumnu:

– Kao što su svi stručnjaci predviđali, posebno u poslednjoj nedelji turnira, juče je Novak Đoković postao šampiona Australijan opena, vratio se na vrh rang liste i izjednačio se sa Rafaelom po broju Grend slemova. Koliko god da smo već navikli, ono što je srpski igrač postigao je neverovatno i za divljenje. Da 15 godina nakon te 2008. godine, kada podigao svoj prvi Grend slem u Melburnu, to ponovio po deseti put tamo, a dvadeset drugi ukupno, i sa tako impresivnim teniskim nivoom, da bi to trebalo podjednako da zadivi ljude iz samog sveta tenisa, kao obične navijače.

– U ovom izdanju bio je praktično nepopustljiv, imao je besprekoran turnir od početka do kraja. Njegova igra je nesumnjivo najkompletnija na turu, što mu omogućava da igra i u napadu i u odbrani. Odlučan je i borac do iznemoglosti, a u trenucima maksimalne napetosti odgovara zadivljujućim spokojem. Takođe ima ambiciju i konstantnu želju da nastavi da se usavršava. Dokaz za to je njegov servis, koji je u poslednje vreme doveden do perfekcije.

– Gledajući sve ovo, kako bi svi igrači koji su se susreli sa njim u poslednje dve nedelje trebalo da ga izazovu? Kako da se postavi igra protiv igrača kojeg bi svi radije izbegli?

– Savršeno se sećam dana pre igranja protiv Novaka u finalu US Opena 2013, sumnji koje smo Rafael i ja imali i odluke koju smo konačno doneli. Da bismo ga pobedili, smatrali smo da ne treba da otvaramo mnogo uglove ili da brzo menjamo pravac i da igramo, naprotiv, već da se igra više kroz centar. Otvaranje terena i dužine kretanja i brzine u razmenama, moglo je samo da izazove kod njega još agresivniji, nemilosrdniji i, svakako, odlučniji odgovor. Tako smo odlučili da ga igramo sporije, u centru terena i ubedljivo. Na našu sreću, Rafael je izašao kao pobednik, ali to finale pamtim kao jedno od posebno teških koje je igrao moj nećak.

– Tako da savršeno razumem zabrinutost i sumnje koje je Stefanos Cicipas neizbežno imao pre nego što je kročio u Rod Lejver arenu. Čak je i morao da prizna da ima veoma težak zadatak i malo garancija koje nudi bilo koja strategija koju treba da ima na ovom meču, ali verujem da je njegov početni pristup bio pogrešan. Atinjanin je u prvom setu želeo da igra sa Novakom, precizno, jedan na jedan, brzim i agresivnim udarcima, stalno menjajući pravce svojih udaraca. Čini se da je tako skoro nemoguće pobediti Balkanca, osim ako niste Rodžer Federer. Pobediti ga brzinom je gotovo samoubilačka taktika, kao što smo videli u tom brzom prvom setu u kojem je Grk delovao jednako zbunjeno koliko i nesposoban da uzdrma svog protivnika.

– Stefanos je od drugog seta smirio svoju igru, a onda je primorao Noleta na duže poene, mnogo više gađajući centar terena i tako ga sprečavao da iskoristi svoje udarce. Tada smo videli izjednačeniji meč, u kome su oba igrača relativno mirno uspela da zadrže svoj servis. Toliko da su drugi i treći set rešeni u odvojenim taj-brejkovima, a kada se to desi, već se zna da će pobednik setova biti onaj ko uspe da u odlučujućim poenima najbolje smiri živce.

– I upravo tu je Đoković još jednom pokazao da vlada svojim emocijama, svoju ogromnu hrabrost i, što je najvažnije, da je veliki šampion – napisao je Toni Nadal.

Novak Đoković se osvajanjem Australijan opena, svog 10. u karijeri, a ukupno 22. Grend slem pehara, vratio i na prvo mesto ATP liste.

Ono što se znalo već nakon finala, sada je i ozvaničeno na sajtu ATP tura, pošto nova ATP lista izlazi ponedeljkom.

Novak je sada na prvom mestu sa 7.070 bodova, čime je pretekao Karlosa Alkaraza, koji mu je sportski čestitao.

Treći je sada Stefanos Cicipas, poraženi iz finala Australijan opena, koji je pretekao Kaspera Ruda, koji je sada pao na 4. mesto.

Andrej Rubljov je peti, dok je Rafael Nadal najveći gubitnik ove nedelje, jer je pao na 6. mesto sa 3.815 bodova, a u narednom perodu mu je ugrožen i opstanak među Top 10, odakle nije ispao još od 24. aprila 2005. godine.

Top 10 kompletiraju Feliks Ože Alijasim, Tejlor Fric, Holger Rune i Hubert Hurkač.

Povratkom na prvo mesto Nole je započeo 374. nedelju kao broj jedan, a nema sumnje da će se tu zadržati još neko vreme, tako da će sasvim sigurno preteći i Štefi Graf na večnoj listi u tenisu po broju nedelja provedenih na 1. mestu.

Novak je davno pretekao Federera po rekordu u muškom tenisu, a sada mu je nadohvat ruke i večni rekord tenisa ikada.

Potrebno je da još pet nedelja provede na prvom mestu, što će se sigurno i dogoditi, tako da će Novak 27. februara ući u istoriju kao osoba koja je najviše nedelja bila na prvom mestu u tenisu ikada u obe konkurencije.

Naime, Alkaraz je povređen i zbog toga nije ni igrao na Australijan openu, a takođe brani i turnir u Riju iz serije 500, pa ukoliko ne bude igrao, izgubiće 500 bodova 20. februara, čime će Novak uvećati prednost, pred turnir u Dubaiju, koji je prvi koji će igrati nakon AO, a koji je na programu od 27. februara do 4. marta.

Izvor: telegraf.rs