Kada će u Srbiji gorivo biti jeftinije: Stručnjaci izneli procene – Zašto i pored pada cena nafte na svetskom tržištu, gorivo kod nas drži cenu

|

Iako su cene sirove nafte na svetskim tržištima prošle nedelje oštro pale te je barel juče na londonskom tržištu bio 95 dolara, na srpskom tržištu do osetnijeg pojeftinjenja goriva bi moglo da dođe tek za dva meseca.

Tako bar procenjuju srpski naftaši, a obrazloženje za takvu sporost obrazlažu cenom nabavke u prethodnom periodu koja je još u rezervoarima.

“Tek tada, za oko dva meseca, se može očekivati eventualni pad cene goriva jer su sada u prodaji derivati koji se prerađuju od sirove nafte koja je nabavljena pre nekoliko meseci i to po značajno većim cenama. To su procene koje su realne, odnosno ne može se očekivati da se pad cene na svetskoj berzi automatski prenese na srpske benzinske pumpe”, kaže Atanacković.

On napominje da od novembra nećemo moći preko JANAF-a da uvozimo rusku naftu, koja je sada jeftinija od one na berzi, ali bitno je da sa svih drugih tržišta to možemo i dalje da radimo, dodaje Nebojša Atanacković, vlasnik privatne naftne kompanije.

Inače, cena barela na londonskom tržištu pala je tokom prošle nedelje 7,9 odsto, pa sada vredi 93.02 dolara, dok je na američkom došlo do pojeftinjenja za 6,7 odsto i iznosi 86.87 dolara. Pre samo dva meseca barel na američkom trtžištu je išao i do 117 dolara. Maksimalna cena evro dizela u Srbiji ove nedelje biće 217,5 dinara, a maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 – 180 dinara.

Izvor: kurir.rs