Jovanovići uzeli kredit za stan, konkurisali za subvencije pa ih odbili zbog jednog papira: “Dobro se informišite pre prijave”

|

Dajana Janković iz Subotice jedna je od mnogih mama koje su, budući da su rodile dete 2022. godine, konkurisale za subvenciju države za kupovinu stana. Ona sada sa suprugom mora da otplaćuje kredit za stan, plus keš kredit, sa mesečnim primanjima nižim od prosečne plate, a u međuvremenu su dobili i bebu, čije su potrebe i troškovi prioritet. I sve to zbog samo jednog papira.

“U januaru smo gledali stan i razmišljali da li bismo mogli da ga kupimo i otplaćujemo. Skoro smo odustali od te ideje, ali smo poverovali u najavu predsednika Vučića, koji je obećao subvencije za mlade parove koji nemaju nijednu nekretninu na svoje ime i kojima je potreban dom, i 29. marta smo potpisali ugovor za stan. Mislili smo da kad podignemo kredit, dobijemo sve papire, da onda predamo dokumentaciju i da će nam država subvencionisati deo, odnosno tih 20.000 evra, koliko je obećano. Međutim, to se nije desilo”, sa kiselim osmehom priča Dajana.

“Da nije bilo priče o subvenciji, ne bismo nikada ušli u proces kupovine stana, sad u ova nestabilna vremena, iako nam je krov nad glavom bio veliki problem”, kaže Dajana.

Samo 24 sata nako što su potpisali ugovor za stan, predali su svu potrebnu dokumentaciju za subvencije.

“Čekali smo puna tri meseca na odgovor. Stigao je tek krajem juna. Bili smo odbijeni. Ispunjavali smo sve uslove, ali smo pogrešili sa jednim papirom. Naime, umesto da im pošaljemo predugovor za stan, mi smo poslali ugovor. Time su nas svrstali u vlasnike stana i kao takve odbili, jer subvenciju dobija samo onaj ko nema ništa upisano na svoje ime. Do tog momenta je već krenuo proces prenosa u katastru, što je zabranjeno ako hoćete pomoć države. Preko 80 dana smo čekali na odgovor, da bismo onda u samo jednoj rečenici pročitali da smo odbijeni, iako ispunjavamo sve tražene uslove. Podvučeno je da je otpočeo proces prepisa u katastru i da zato ne možemo dobiti subvenciju. Da bilo koji od uslova nije ispunjen, rekla bih u redu, ali da nas odbiju iz ovakvog razloga nema nikakvig smisla. Ne bismo sebi skakali u usta da je rečeno da ne sme da se potpisuje ugovor unapred”, kaže Dajana čija je beba nedavno napunila pola godine.

Pre nego da konkurišu Dajana i njen suprug tražili su odgovore na pitanja šta sve od dokumentacije treba da predaju, ali uzalud.

“Nigde nije navedeno da ne sme da bude sačinjen ugovor, a u martu kada smo skupljali svu dokumentaciju, konaktirali smo sva tri ministarstva koja su u ovoj priči, kao i ljude u lokalnoj samoupravi, da nam objasne šta tačno treba da predamo. Niko nije imao odgovore. Na odbijenici koja nam je stigla krajem juna, piše da je potpisana 20. aprila, što znači da je dva meseca putvala do nas, a kako je to moguće i zašto?” pita se Dajana.

Pre mesec dana Jovanovići su uputili prigovor Komisiji za dodelu subvencija, ali im je rečeno da nemaju pravo žalbe, već da mogu samo da tuže državu.

“Od takve tužbe ne bi bilo nikakve koristi, jer se ne bi nikada završila i samo bismo se još više potresli. Napisali smo im da nismo bili vlasnici stana kada smo poslali zahtev Komisiji, i da nigde nije pisalo da ne smemo da sačinimo ugovor. Na kraju smo kupili taj stan, jer smo prethodno podigli kredit i keš kredit, verujući da će nam država subvencionisati deo troškova. Kada je sačinjen ugovor, mislili smo da se subvencija i dobija na osnovu dobijenog kredita, da tek pošto dobijemo kredit, možemo da podensemo papire Komisiji”, kaže Dajana.

Izvor: nova.rs