Jovana vozi traktor, ima svoja grla stoke i želi da proširi svoje imanje: Svoje znanje iz škole primenjuje kod babe i dede na selu

|

Mladi ljudi jedva čekaju da im se ukaže prilika kako bi pobegli sa sela, a Jovana Stanić iz Kamenice kod Kraljeva se ne plaši nijednog seoskog posla, već sa zadovoljstvom na babinom i dedinom imanju u Žiči obavlja sve poslove, kad god joj to škola dozvoli. Iako Jovana ima samo 17 godina, bavi se i pčelarstvom i tovom junadi.

Ona svakog jutra ustaje u pola 6, kako bi se pobrinula za stoku. Ona smatra da to nije tako rano, jer oko tova junadi nema mnogo posla kao sa priplodnim kravama na primer. Ona svakog jutra sa svojim dedom obiđe i pčele, te pomosno kaže da je sačuvala sve košnice koje poseduje.

Ona koristi svaku moguću priliku da pomogne oko stoke i babi i dedi po majci, koji žive u Žiči. Sva stoka će im biti u štali sve do proleća, kada će je pustiti na ispašu na planinu Stolovi.

“Uvek ima nekog posla, pa sam uz pomoć roditelja, kupila dva juneta. Čuvala sam ih i onda prodala kada su dostigli svoju kilažu. Uvek kad treba dođem ovde babi i dedi i pomognem im oko štale, oko svega i svačega. Volim i pčele i imam svoje košnice. Pomažem koliko god mogu, dajem od sebe. I eto, nadam se da ću uz božiju pomoć da postignem da kupim još neko grlo, a jednog dana i traktor, ako bog da da kupim. I pčele bih volela da proširim. Sve što mogu da idem sve više napred”, rekal je Jovana Stanić.

Jovanina baka ne krije svoje zadovoljstvo što su unuke i unuci, nnih šestoro, kod njih tokom raspusta, a Jovana pogotovo, jer pomaže i oko dosta težih poslova.

“Jovana uvek ima vremena da dođe ovde i da nam pomogne oko stoke. Pomaže i kad je u pitanju baliranje, vozi traktor, ma ne libi se nikakvog posla”, rekla je Snežana Radenković, Jovanina baka.

Naravno, škola joj je prioritet, te je Jovana učenica trećeg razreda, smer veterinarski tehničar u poljoprivrednoj školi u Kraljevu, gde omladina stiče znanje o seoskim domaćinstavima.

“Uz svoju stoku, uz dedinu, imam i pčele, nekako sam upisala veterinu. Da nekako i mogu kući da pomognem sebi i svojim životinjama, ne daj bože ako se nešto desi”, rekla je ova hrabra devojka.

“Kada završe školu, deca svakako mogu da preuzmu svoja domaćinstva, i to oko nege i higijene životinja kao i ishrane životinja”, rekla je Ljiljana Tošić, nastavnik veterine u PHŠ Dr Đorđe Radić.

Ova hrabra devojka Jovana ima planove da nastavi svoje školovanje kao i da se posveti pozivu koji je izabrala.

Izvor: blic.rs