Još jedna banja na prodaju: Posle Bogutovačke i Mataruške, kupca traži i Gamzigradska banja – Početna cena 103 miliona dinara

|

Država nastavlja sa prodajom banja, a sada je na redu Gamzigradska banja. Početna cena je 103 miliona dinara, imovinu čini 12 građevinskih objekata na oko 5.000 kvadrata kao i sporna prava na zemljištu.

Gamzigradska banja nuđena je na prodaju i lane. Kupca nije bilo, a često su i po nekoliko puta na prodaju nuđene i mnoge druge banje po Srbiji. Iz Vlade Srbije ranije je isticano da se planira prodaja svih 27 banja.

Posle banje Zlatar, koja je prodata pre godinu dana, ali i Vranjske i Kuršumlijske banje koje su prodate prethodno, na dobošu su se našla još dva banjska kompleksa u Srbiji. Firma “Mataruška i Bogutovačka banja” u stečaju, u čijem vlasništvu je više hotela, restorana i turističkih objekata, prodata je po početnoj ceni od 216,5 miliona dinara.

Još desetak banja trenutno čeka na privatizaciju, među kojima je Ribarska banja u Kruševcu, “Gejzir” u Sijarinskoj banji, Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Bujanovcu, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, specijalna bolnica u Vrdniku i druge.

2014. godine je pokrenut novi talas privatizacije, a banje važe za najvredniju imovinu. Za njih su bili zainteresovani mnogi domaći poslovni ljudi, ali i strane kompanije, iz Nemačke, Slovenije, čak i Kine. Međutim, mnogo njih je prilično zapušteno i zahteva velike troškove renoviranja, što je ujedno i najveći razlog što su stavljene na prodaju.

Izvor: blic.rs