Potop u Vrnjačkoj Banji, voda nosi sve pred sobom: Reke teku ulicama, poplavljene pošta i škola – Proglašeno vanredno stanje

|

Zbog veoma obilnih padavina prethodnih dana i snažnog nevremena koje je protutnjalo u popodnevnim satima, nabujale su reke, kao i vodotokovi drugog reda na teritoriji Opštine Vrnjačka Banja, praveći veliku štetu na saobraćajnoj infrastrukturi, domaćinstvima, turističkim i poljoprivrednim objektima.

U centru prestonice srpskog turizma, slivajući se sa padina obližnjeg Goča do više nego upozoravajućeg nivoa, u utorak po podne nabujale su Vrnjačka i Lipova reka koje u letnjem periodu više podsećaju na bezazlene potočiće nego na bujične reke koje su u stanju da naprave ogromnu štetu.

Tako su se i centralni park, mineralni izvori, ulice, saobraćajnice, pešački mostovi i stambeni blokovi našli na udaru vodene stihije koja je prodrla i u zgradu pošte, kao i u zgradu osnovne škole.

– Ovoliku količinu vode atmosferska kanalizacija nije mogla da primi, pa su pojedini delovi Banje bukvalno podsećali na apokaliptične filmove – rekao je jedan Vrnjčanin.

Sve komunalne i nadležne službe, kao i pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica, su na terenu kako bi reagovali i sprečili veće posledice izlivanja bujičnih vodotkova, kao što je to bilo 2014. godine. Opštinski štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji vrnjačke opštine i pozvao građane da prijave štetu nastalu u ovim poplavama.

Bujice nisu poštedele ni okolna sela Gračac, Vraneše, Podunavce i Novo Selo u kojem su se mnogo kuća, radionica, trgovinskih i uslužnih objekata našle pod vodom.

– Voda se odjednom sručila prema našem domaćinstvu, ni sam ne znam odakle. U jednom trenutku sam pomislio da mi je Zapadna Morava, koja je udaljena nekoliko kilometara, stigla do kućnog praga – rekao je jedan Novoselac kojeg smo zatekli u dvorištu pod vodom.

Nekoliko sati nakon nevremena, voda je počela da se povlači, ostavljajući iza sebe ogromne količine blata, mulja i svega drugog što su bujice nanele.

Video snimak pogledajte OVDE.

Izvor: kurir.rs