Japanska metoda za štednju sačuvaće vam mnogo novca: Trebaće vam samo papir i olovka

|

U vreme kada se na svakom koraku suočavamo sa poskupljenjima, svaki savet o štednji je dobrodošao. Japanci su poznati po svojoj disciplini, a u sledećim redovima predstavljamo njihovu najefikasniju metodu za štednju.

Kakeibo, izgovarano „kah-keh-boh“, prevodi se kao „finansijska knjiga domaćinstava“. Izmislila ga je 1904. godine žena po imenu Hani Motoko, prva japanska novinarka. Kakeibo je jednostavan, neobičan pristup upravljanju finansijama.

Mnogi se slažu da je teško promeniti loše finsnsijske navike – delom i zbog toga što su naše navike potrošnje duboko ukorenjene u svakodnevici, a čin trošenja uključuje i emocionalni aspekt od kojeg je teško odvojiti se.

Ova tehnika je delotvorna u pomaganju ljudima da donose pametnije finansijske odluke. Kakeibo je tu da vam pomogne da shvatite vaš odnos s novcem tako da vodite knjigu svega što dolazi i odlazi. Ističe važnost fizičkog zapisavanja stvari.

Prema metodi kakeibo, pre kupovine bilo čega treba sebi postaviti nekoliko pitanja: Kao prvo: Mogu li živeti bez ovog predmeta?, drugo pitanje je: Mogu li ovo da priuštim na osnovu svoje finansijske situacije?, zatim: Hoću li ga zapravo koristiti?, a onda i praktična pitanja: Imam li prostora za to?, zatim: Kako sam na to uopšte naišao? (Jesam li to video u časopisu, reklami..).

Zatim se treba zapitati kakvo je danas naše emocionalno stanje? (Smireno? Stresno? Osećam se loše zbog sebe?), kako bi se osećali kada bi kupili taj predmet (Srećno? Uzbuđeno? Bezbrižno? I koliko će dugo ovaj osećaj trajati?)

Kakeibo vas zapravo prisiljava da razmišljate o vašim kupovinama i o tome šta vas je na njih motivisalo. Važno je naglasiti da kakeibo nije osmišljen da bi izvukao svu radost iz vašeg života. Ukoliko se osećate umorno zbog nečega, cveće je jeftin način da se razveselite.

Izvor: espreso.co.rs