Izvršitelji prinudno iselili Vuksanoviće: Danas pakuju kofere, ali će zahtevati pravdu – Agonija je krenula još 2015. godine

|

Danas je prinudno iseljen Vojislav Vuksanović sa porodicom, a ekipa Espresa bila je i na licu mesta kako bi videli šta se tamo događa. Od osam ujutru porodica je prolazila pravu agoniju. Satima je trajao pokušaj iseljenja, a oni su na kraju morali spakovati kofere i naći novi dom. Međutim, poručili su da ovo nije kraj i da će zahtevati pravdu.

Na kraju je ishod bio takav da su zamenili brave i porodicu ostavili bez krova nad glavom.

“Nakon 5 sati ubeđivanja i pretnji, rečeno je da ili će mama sama da napusti kuću, ili će je izneti napolje sa lisicama” izjavio je Vojislav Vuksanović nakon iseljenja.

Izvršiteljka M.D. nenajavljeno je poslala tim na adresu porodice Vuksanović sa policijom u cilju iseljenja porodice. U stanu je bila samo majka Snežana, a policija nije dopuštala ulazak u dom njenim sinovima niti medijima. Njen muž je preminuo u oktobru prošle godine, a sin Vojislav je punomoćnik sa pravom da zastupa svoju majku i pruža joj pravnu podršku. Bez obzira na to, Vojislavu nije pružen pristup kući u kojoj i sam živi.

Spor je počeo 2015. godine oko kuće koja se nalazila na lokaciji Prilepska 7 u Beogradu, ali, ta kuća više ne postoji. Na mestu je izgrađen novi stambeni objekat, koji je gradila porodica Vuksanović.

Na lokaciji su se okupili mediji i aktivisti Krova, ali i komšije porodice, ali prilaz kući bio je zabranjen svima.

Kako je Vojislav naveo, porodica živi ovde već tri generacije, još od 1936. godine, a na placu se nalazi tri objekta. Dolazili su i veštaci više puta i utvrdili da kuća o kojoj se vodi postupak više ne postoji, a u jednom veštačenju se navodi da se objekat koji se nalazi na navedenoj adresi ne može identifikovati sa onim iz sudske presude.

Voja navodi kako je trenutno ročište u toku u kome se utvrđuje vlasništvo nad objektom, ali nije specifikovano kom, jer se na mestu nalazi 3 objekta. Na mestu je izgrađen i novi stambeni objekat, a u dvorištu se nalaze i dva druga objekta.

“Očekujemo adekvatnu nadoknadu za kuću koju su smo sami izgradili,” rekao je Vojislav za Espreso.

Takođe dodaje i da je dobio i troškove izvršenja u vrednosti od 25.000 evra, za proteklih 10 godina. Vojislav Vuksanović, aktivista Krova, je pozvao i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava da se pojave na ovom izvršenju. Na mestu su se našli i Natalija i Vladimir Blaževski, koji su jedni od 6 vlasnika ove kuće i placa.

“Mi smo dobili sudski da je ovo naše, i hteli smo da ih iselimo pre godinu dana, ali smo ih pustili da se snađu”, izjavila je Natalija.

Kada smo ih pitali o tome da li su oni vlasnici, rekli su kako su kuću nasledili pre 30 godina i da se deli na šest delova. Aktivista Krova Jovan Milovanović je izjavio kako se i dalje vodi sudski postupak o naslednicima placa.

“Na mestu se nalazi više objekata, a u presudi piše “kuća”. Tako ispada da oni mogu da dođu i proizvoljno izaberu koji im se najviše sviđa.”

Spor je počeo jo 2015. godine oko kuće od 66 kvadrata koja se nalazila na lokaciji Prilepska 7 u Beogradu, međutim, ta kuća je srušena. Porodica Vuksanović je godinama izložena maltretiranju, jer presuda ne može da se izvrši, a poverioci koriste javne izvršitelje kako bi vršili pritisak u njihovu korist. Prva izvršiteljka nije uspela da izvrši presudu, te su angažovali drugu, kojoj nije prvi put da preuzima predmete, koje drugi izvršitelji ne mogu da sprovedu.

“Presuda se odnosi na kuću koja ne postoji 20 godina, ali čak nije ni to važno, jer je sama izreka presude nejasna i uopšte nije objašnjeno na koji objekat se odnosi jer ih na adresi ima više”

Dva su razloga zašto je neizvršiva presuda u slučaju porodice Vuksanović. Izreka presude je napisana tako da stoji samo da se Vuksanovići isele iz „kuće na adresi Prilepska 7“ – spor se vodio oko objekta i vlasničkih prava, a na adresi se nalazi više objekata, dok se u katastru nijedan ne vodi kao kuća.

Dakle izreka presude, koja se gleda prilikom izvršenja nema dovoljno komponenata da bi se uopšte zaključilo šta je predmet izvršenja. Drugi razlog je što se iz obrazloženja presude vidi da je predmet spora bila kuća od 66 kvadrata koja je srušena 2000. godine.

Izvor: espreso.co.rs