Ispovest oca sa Balkana čija je ćerka promenila pol: “Naša ćerka izrasla je u sina na kog smo ponosni, ljubi ga tata”

|

Objava jednog oca sa Balkana u istom trenutku je i oduševila i rasplakala korisnike interneta. Porodica je poreklom iz Bosne, a danas žive u Njujorku. Otac devojke koja je promenila pol ispričao je priču o svom transrodnom sinu, odosno, ćerki koja je njemu i supruzi rekla da se oseća kao dečak. Umesto osude, roditelji su dete podržali u promeni, obasipajući ga ljubavlju i razumevanjem.

Njegovu priču na Redditu započinje ovako:

“Hteo bih da ispričam svoju priču i raspršim par zabluda koje sam pročitao ovde u poslednje vreme. Kad je pre nekoliko godina naša kćerka došla mojoj supruzi i meni sa rečima da se oseća kao dečak, bili smo pogubljeni. Porazgovarali smo sa pedijatrom, dečijim psihologom i endokrinologom i svi su nam rekli manje više istu stvar: To što dete oseća je ili faza iz koje će izaći ili nije. U svakom slučaju treba da podržite dete jer će mu podrška trebati šta god da se desi”, kaže on.

“Prošlo je nekoliko godina i naša kćerka je porasla u sina na kog smo ponosni. Upravo je krenuo u srednju školu (ljubi tata!) i vodi normalan život kao i drugi tinejdžeri. Dobro uči, prevrće očima kad mu kažemo da pospremi za sobom, ne jede povrće. Niko ga za sad ne dira. Živimo u Njujorku pa to pomaže. Druži se sa dečacima koji znaju da je trans, i ne smeta im to. A onima kojima smeta, oni se ne druže s njim i to je to”, priča Balkanac.

“Moj sin samo želi da ide kroz život kao muškarac jer se tako oseća. On ne dira nikoga i ne želi da bilo ko njega uznemirava. Ove parade ponosa se hodaju jer gejevi hoće ista prava kao i strejt osobe. Ništa više, ništa manje. Niko od njih ne želi da “preokrene” vaše dete. I ono neće postati gej ako vidi dva muškarca koji se ljube, kao što nije postalo kauboj nakon gledanja vesterna”, kaže otac koji je podržao svoje dete u odluci da promeni pol.

“Sve najbolje. Život je prekratak da bi ga proveli mrzeći one koji nisu kao mi.”, poručio je on na kraju njegove objave, ispod koje su se nizale poruke divljenja, podrške, pa i samih pitanja kako je njegovo dete prošlo kroz tranziciju.

“Živi bili i srećni vam bili! Treba biti uz svoje dete”, “Kako god, svaka čast na roditeljstvu i srećno vam bilo”, “Hvala na podeljenoj priči. Mislim da je ljudima u Srbiji potrebno da čuju takve priče da prestanu da se plaše ljudi koji su drugačiji od njih”, samo su neki od brojnih komentara podrške.

Izvor: blic.rs