Emilia ima samo 9 godina, a već je jedna od najboljih u našoj zemlji: Mala Nišlijka donela bronzu sa svetskog takmičenja

|

Devetogodišnja violinistkinja Emilia Anastasijević iz Niša, jedna je od najboljih u Srbiji. Na prestižnom takmičenju u Češkoj bila je treća na svetu. Emilia Anastasijević je na jednom od najvažnijih svetskih takmičenja “Jaroslav Kocijan” u Češkoj osvojila bronzu po odluci žirija. Dečiji žiri proglasio je za najbolju.

“Mnogo je lep osećaj, ali posebno kada budeš treća na svetu, to je mnogo super, mnogo dobar osećaj. Mnogo sam srećna što sam imala priliku da nastupam na svetskom takmičenju i upoznam decu iz drugih zemalja”, kaže ponosno Emilia Anastasijević, violinistkinja.

Iako su planirali da školovanje nastavi u inostranstvu, otkrili su sjajnog profesora Dragutina Mladenovića u školi za talente u Ćupriji, za koga Emilia ima sve reči hvale:

“Mnogo sam u lepom okruženju i imam mnogo dobrog profesora. Kad sam ga čula kako lepo svira i kako njegovi učenici sviraju, već sam poželela da i ja tako divno sviram i da on bude moj profesor”.

Emilia potiče iz muzičke porodice. Njena majka je džez pevačica, a deda osnivač Naisus džez festivala:

“Neverovatnom brzinom, svakog sledećeg nastupa, ona je sve bolja i bolja i opuštenija i jednostavno vlada scenom i to je ono što mene dirne nekako, jer ona to radi iskreno”, kaže Varvara Anastasijević, kaže ponosna majka.

Emilia dodaje da bi najviše volela da u svom životu postigne mnogo:

“Da napredujem dok sam mala i da posle kad porastem samo idem na koncerte i da sviram i da uživam”.

Već godinu dana Emilia svira klavir i osvaja prve nagrade na međunarodnim takmičenjima. Dobila je poziv i stipendiju da ovog leta violinu usavršava u Saltzburgu, u Mocarteum akademiji.

Izvor: espreso.co.rs