Električar upozorava građane: “Ovi uređaji su najveći potrošači struje, orobiće vas, radićete samo za račune”

|

Najčešći oblik grejanja prosečnih domaćinstava u našoj zemlji jesu grejalice na struju. Njihovo često korišćenje jeste zahvaljujući činjenici da se radi o uređajima koji su pristupačni za budžet građana i predstavljaju praktično rešenje, kada treba da brzo zagrejete prostoriju.

Međutim, ovakav način grejanja stambenih prostorija ima svojih loših strana, a na prvom mestu je loš odnos uloženog i dobijenog, dok je na drugom, nebezbednost za korišćenje.

“Najopasnija grejna tela su uljani radijatori, kvarcne grejalice i kaloriferi zato što su lako zapaljivi, a i veliki su potrošači. S obzirom na količinu toplote koju daju, oni imaju jako mali učinak. Oni su najmanje ekonomični od svih uređaja koji su za grejanje. Sve ekonomične i pristupačne varijante su jaki potrošači, pa imajte u vidu ako kupite jeftinu grejalicu od 10.000 dinara, plaćaćete mesečno pravo malo bogatstvo na račune za struju”, rekao je električar Milan Bojičić.

“To su uređaji koji imaju slab stepen IP zaštite, njihovi delovi se lako tope i zapaljivi su, mogu da se zapale i morate da vodite računa da na njima ne ostavljate nikakvu odeću”, kaže naš sagovornik. S druge strane, on savetuje da je bolje rešenje inverter klima, sa kojom ćete izbeći visoke troškove, imajući u vidu da troši zanemarljivu količinu električne energije.

“Grejanje je sistem koji treba isplanirati pre početka grejne sezone, a najgore rešenje je kupovina grejalice, naročito ako ne raspolažete velikim budžetom. To grejno telo će vas orobiti, radićete cele zime samo kako biste platili račune za struju”, kaže električar.

Prema njegovom iskustvu, inverter klime su najoptimalnije rešenje i mogu biti non stop upaljene ili se pak paliti po potrebi, u zavisnosti od spoljašnje temperature i od toga kolika želite da je temperatura u kući ili stanu.

Sve prodavanije su kupatilske grejalice, a stručnjak kaže da su grejalice u kupatilu “gutači struje” jer za jedan sat rada potroše 2 kilovata, dok inverter klima troši 0, 8 kilovata po satu.

“Više se isplati imati radijator koji radi na struju, bezbedniji je, manji je potrošač, a može da vam posluži i za sušenje veša”, kaže iskusni električar, koji napominje da nijedan tip grejalice nikako ne sme da se uključuje u produžni kabal.

“Produžni kabal je pomoćno sredstvo i možete da ga koristite samo ako u njega priključite punjač za telefon ili nešto slično. Nijedna grejalica ne sme u produžni kabl, čak ni pegla”, zaključio je električar.

Izvor: mondo.rs