Ekskurzija od 66.500 dinara zapanjila sve: Specifikacija otkriva zbog kojih stavki se “doguralo” do te cifre – Veliki deo ide profesorima

|

Ako je suditi po prvim ponudama koje su stigle do roditelja, đačke ekskurzije su nikad skuplje, te mnogi roditelji iz sramote, prestiža ali i zbog društva bivaju primorani da podignu kredit u banci za ovu svrhu.

Među mnogim ponudama izdvojila se cena od 66.500 dinara koja je stigla kao najpovoljnija ponuda u Zemunsku gimnaziju. U ponudu je uključena i specifikacija u kojoj se taksativno objašnjava koliko novca ide za koju stavku.

Uvidom u specifikaciju može se primetiti da od 66.500 dinara na troškove smeštaja ide svega 27.800 dinara. Za profesore su navedene tri stavke: dnevnice (9.600 dinara po učeniku), naknada za brigu o učenicima (2.300 dinara), troškovi aranžmana (3.250 dinara). Ekskurzija traje osam dana a obilaze se Italija, Francuska i Španija.

Ono što još više iznenađuje je činjenica da je većina roditelja pristala na ovu ponudu. Ali je bilo i onih koji su se pobunili.

“Ovo je strašno. Treba ispitati zbog kojih stavki se “doguralo” do cifre od 66.500 dinara”, pita se jedna majka.

Ono što je podjednako bitno jeste da ekskurzije nisu obavezne. Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović rekao je već za Telegraf da je sve urađeno u skladu sa zakonom i uz saglasnost roditelja.

“Istina je da je to ponuda. Škola je sve uradila po zakonu, javnu nabavku i sve ponude. Ta opcija je bila najpovoljnija, i mi smo je izabrali, nakon čega smo imali anketu za roditelje kako bismo videli koliki je procenat dece koja žele da idu na ekskurziju. Po zakonu, mi moramo da imamo 60% kako bismo nastavili dalje i realizovali putovanje. Od ukupno 321 učenika, roditelji 235 učenika je potpisalo pozitivno. Znate kako, po meni, to jeste visoka cena, ali oni su je izabrali tako da je na nama da u skladu sa svim pravilima realizujemo ekskurziju”, objasnio je Bjelanović.

Svoje mišljenje o ovoj situaciji izneo je i Milorad Antić, predsednik foruma srednjih stručnih škola.

“Ekskurzije su papreno skupe, ja sam davao predlog da ekskurzije budu stručne kao što je u svetu. Da deca odu na 10, 20 dana i da upoznaju zemlju, ljude, istoriju, kulturu i sve što je vezano za tu zemlju. Nakon toga, mogu deca da napišu recenziju o svemu, i da bude jako lepo i korisno. Što se tiče novca i dnevnica profesora, ne znam zaista zbog čega oni toliko zarađuju, ja bih njima dao dnevnice kao što svi imaju, 30 – 50 evra, u zavisnosti od lokacije gde se ide. Znate kako, platite ekskurziju 600e, pa onda date za trošak detetu, pa kupite garderobu, to je već ogromna cifra”, kaže Antić.

Izvor: telegraf.rs